Asbest afvoeren – belangrijke informatie

Kleine en grote sloopklussen altijd voor de beste prijs!

24/7 bereikbaar in heel Nederland

CONTACT

Sloop Concurrent

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem

Tel: 06-40125121

btw: NL859818275B01
kvk: 74231286

bouwgarant keurmerk

Asbest is nog altijd een materiaalsoort die regelmatig wordt teruggevonden in reeds bestaande woningen. Dit lijkt misschien onschuldig, echter kan asbest ontzettend gevaarlijk zijn wanneer de vezels in de losraken van de rest van het materiaal. Dit is dan ook de reden dat u er goed aan doet om het asbest zo snel mogelijk te laten afvoeren. Wij staan voor u klaar voor alle mogelijke werkzaamheden die zien op het verwijderen en afvoeren van asbest. Dit stelt u in staat om al het werk voor het asbest afvoeren uit handen te geven. Wilt u nu toch zelf het asbest afvoeren om zo kosten te besparen dan is het verstandig dat u dit artikel even doorleest. In dit artikel laten wij u namelijk alles zien omtrent asbest inleveren, zo weet u beter waar u aan moet denken.

Asbest en de gevaren

Asbest is een materiaalsoort die in het verleden heel vaak gebruikt is bij de bouw van onder andere daken en schuurtjes. Deze materiaalsoort bestaat uit een laag met mineralen, deze mineralen zijn vervolgens weer opgebouwd uit allerlei kleine vezels. Deze vezels zijn precies wat de stof asbest zo gevaarlijk maakt. Wanneer u namelijk het asbest verwijderd kan het voorkomen dat deze vezels losraken en in de lucht terecht komen. Zoals u wellicht al weet is asbest erg schadelijk voor de gezondheid, bij langdurige blootstelling kan het zelfs zo zijn dat u stoflong of longkanker krijgt. Dit is dan ook de reden dat er een hele hoop regels zijn waar u aan met denken. Wij zullen u in het verloop van de tekst laten zien waar u op moet letten als u zelf het asbest wilt gaan afvoeren. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om ons in te schakelen voor het asbest afvoeren, op die manier heeft u er zelf helemaal geen omkijken meer naar.

Zelf asbest inleveren als particulier

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet verboden om als particulier asbest af te voeren. Echter is het wel van belang dat u de juiste regels volgt. Als particulier mag u op geheel legale wijze kleine hoeveelheden asbest afvoeren. Het gaat in dit geval om 35 m2 aan asbesthoudend materiaal. Let er op dat dit alleen gaat om geschroefde os losse golfplaten. Deze mag u niet zomaar zelf losmaken, hier zullen wij zo even op terugkomen. Wanneer men deze golfplaten wilt verwijderen dan is het belang dat u informatie aanvraagt bij de gemeente. Bij de gemeente vindt u talloze regels die zien op asbest inleveren als particulier, het is erg belangrijk dat u hier wel even bij stilstaat voordat u begint met het afvoeren. Doet u dit niet dan kan u aanzienlijk veel problemen krijgen met de gemeente.

Zo is het bij het afvoeren van asbest van cruciaal belang dat u een sloopmelding maakt bij de gemeente. Vrijwel iedere gemeente in ons land hanteert deze sloopmelding, hier komt u dus niet zomaar onderuit. In deze sloopmelding staat op wat voor manier u het asbest wilt gaan verwijderen. U moet duidelijk zijn in dit rapport en precies aangeven wat voor werkzaamheden u wilt gaan verrichten en hoeveel asbest u wilt afvoeren. Deze sloopmelding moet minimaal 5 dagen tot 4 weken voor het slopen worden aangevraagd. Deze tijdsperiode verschilt per gemeente, navraag doen is dus nooit verkeerd.  U kunt deze sloopmelding eenvoudig aanvragen bij het loket van de gemeente of op de website zelf.

Regels niet volgen – zelf asbest verwijderen

Wanneer u deze regels aan uw laars lapt en besluit om toch zelf zonder sloopmelding en zonder toestemming het asbest af te voeren dan loopt u het risico op een boete. Zelf asbest verwijderen is niet iets waar de gemeente op zit te wachten, de boetes hiervoor kunnen dan ook aanzienlijk hoog oplopen. Vraag dus even een sloopmelding aan voordat u begint met het verwijderen van het asbest. Deze sloopmelding is vrijwel altijd gratis, hierdoor hoeft u dus niet bang te zijn voor eventueel bijkomende kosten. Mocht u het niet zelf willen doen dan kun u er altijd nog voor kiezen om ons in te schakelen, op die manier weet u zeker dat u voor een lage prijs uw asbest kunt laten afvoeren.

Tips voor het asbest inleveren

Voor het asbest inleveren zijn er nog enkele handige tips die wij u mee kunnen geven. Door deze tips even na te lezen zal u er zeker van zijn dat alles tijdens het inleveren van het asbest goed zal gaan. Hieronder hebben wij voor u de belangrijkste do en dont’s op een rijtje gezet, dit maakt het een stuk makkelijker:

  • Do: haal uw verpakkingsmateriaal op – bij asbest inleveren is het ontzettend belangrijk dat u beschikt over een asbest platenzak. Deze zak wordt gebruikt als verpakkingsmateriaal voor het asbest. U dient dit verpakkingsmateriaal zelf te kopen, gelukkig zijn er meer dan genoeg plekken op internet waarvoor u hier terecht kunt. Daar komt bij dat u moet beschikken over een asbestlogo, deze dient u uiteraard op de zak te plakken.
  • Do: zorg dat u het goed inpakt – heeft u al het verpakkingsmateriaal dan is het van belang dat u het asbest op de juiste manier inpakt. Bij het verpakken van asbest is het ontzettend belangrijk dat u duidelijk maakt dat het om asbest gaat. Zorg er dus voor dat u de sticker op een zichtbare plek op de asbest platenzak plakt, dit is de enige manier waarop andere mensen ook weten dat het gaat om asbest.
  • Do: asbest inleveren bij de gemeente – asbest inleveren bij de gemeente is gewoon legaal, u kunt dit doen bij de milieustraat. De milieustraat is de plek waar u ook heen gaat voor de reguliere stort. Op deze stortplek is er een speciaal plekje voor al het asbest. Mocht u hulp nodig hebben bij het tillen dan kunt u altijd met z’n tweeën gaan of ter plaatste even om hulp vragen.
  • Don’t: Slopen zonder melding – zoals we u al even hebben laten zien is het zelf verwijderen van asbest zonder sloopmelding echt geen strak plan. Naast het feit dat u hierdoor een aanzienlijk hoge kans loopt op een boete is het ook nog eens onverantwoord. U gaat namelijk aan de slag met giftig materiaal, dit materiaal kan zomaar in de lucht terecht komen wanneer het verkeerd wordt afgevoerd. Hierdoor brengt u een aanzienlijk risico mee voor alle mensen in uw nabije omgeving.
  • Don’t – spullen afvoeren zonder verpakkingsmateriaal – het komt nog wel eens voor dat er mensen zijn die de asbest gewoon bij de stort afleveren, zonder dat ze hierbij letten op het asbest. Uiteraard is dit al helemaal gevaarlijk, bij de stort worden er namelijk een hele hoop spullen weggebracht. De kans dat de vezels vrij komen is hierdoor nog groter dan voorheen. Zorg er dus voor dat u het asbest alleen bij de daarvoor bestemde plaats aflevert.

Asbestgelijkend materiaal afvoeren

Naast het reguliere asbest is er nog een ander soort afval wat onze aandacht verdient. Dit is het asbestgelijkend materiaal. Dit kunnen bijvoorbeeld Eternit golfplaten zijn, deze golfplaten staan vaak bekend om de aanwezigheid van asbest bij enkele varianten. U kunt deze platen scheiden van de asbesthoudende platen door te kijken of er sprake is van een NT stempel. Echter wordt er bij de stort niet gekeken naar deze stempel, hierdoor denken de medewerkers dat het om asbest terwijl het in feite gaat om asbestvrije platen. Dit is dan ook de reden dat u het asbestgelijkend materiaal op dezelfde manier dient te verpakken als het normale asbest afval. Houdt hier dus rekening mee wanneer u besluit om het asbest af te voeren. Het gaat hier om ieder mogelijk afval wat verward kan worden met regulier asbest. Vaak zullen dit dus golfplaten zijn echter kan het in sommige gevallen ook om ander soort materiaal gaan.

Een professioneel bedrijf inschakelen

Mocht u al deze bovenstaande stappen niet willen volgen dan is het mogelijk om een professioneel bedrijf in te schakelen voor het inleveren van het asbest. Wij kunnen voor u het asbestmateriaal ophalen en inleveren bij de gemeente, hierdoor hoeft u hier niet meer zelf mee aan de haal. Dit is de ideale optie voor de mensen die niet dicht in de buurt van de stort wonen of die geen toegang hebben tot een groter voertuig voor het afvoeren. Naast het afvoeren bent u bij ons dus aan het juiste adres voor het verwijderen van asbest uit uw woning. Meer informatie hierover kunt u eenvoudig teruglezen op de site. Voor vragen kunt u ons natuurlijk altijd een mailtje sturen of even bellen, op die manier kunnen wij u zo snel mogelijk van dienst zijn. Asbest is een gevaarlijke stof die u het liefst vandaag nog inlevert bij de gemeente. Laat ons u daarom helpen, daar zijn wij immers voor.