CONTACT

Sloop Concurrent

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem

Tel: 06-40125121

btw: NL859818275B01
kvk: 74231286

bouwgarant keurmerk
  • Betrouwbaar
  • Erkend
  • Voordelig

Hoe kan je asbest herkennen?

Voordat de gevaren van asbest pas echt bekend werden, werd het op grote schaal gebruikt als bouwmateriaal in alle mogelijke soorten gebouwen in ons land. Hoewel de gezondheidsrisico’s van asbestvezels echt wel ernstig zijn, staan veel constructies die met het materiaal zijn gebouwd nog steeds overeind. Asbest bestaat uit microscopische vezels die niet met het blote oog te zien zijn. Om het te herkennen zal je naar verschillende factoren moeten kijken. In dit artikel laten we je enkele handige tips  zien, zo weet je al wat beter hoe je asbest kunt herkennen. Daarnaast bekijken we welke soorten asbest er te onderscheiden zijn, dit is van belang bij het herkennen. Na het lezen van het artikel weet je dan ook vrijwel alles wat je maar moet weten over dit bijzondere materiaal.

Verschillende soorten asbest – hechtgebonden asbest herkennen

Wellicht weet je al wel dat asbest niets meer is dan een verzamelnaam voor zes natuurlijke mineralen met een vezelstructuur. Deze ruime verscheidenheid aan verschillende soorten asbest zorgt er dan ook voor dat het lastig kan zijn om de soort te herkennen die mogelijk bij jou in huis is terug te vinden. In Nederland komen drie soorten asbest relatief veel voor, dit zijn de witte, bruine en blauw asbestsoorten. Ongeveer 85% is wit asbest, we noemen deze soort ook wel chrysotiel. Het grote nadeel van deze witte asbestsoort is dat deze te classificeren is als een hechtgebonden soort. Aan een hechtgebonden soort zitten de minste risico’s verbonden

Er zit dus een verschil tussen de hechtgebonden en losgebonden vezels van de asbest. Nu zal het een beetje lastig worden. Bij een hechtgebonden asbestsoort zal de grondstof zelf vast zitten in een ander product. Dit betekent dus dat de asbest gebruikt en verwerkt is in bepaalde andere materialen, bijvoorbeeld in een golfplaat. Aangezien deze asbest geheel verwerkt zit in de andere materialen kan je deze asbestsoort vrijwel altijd zonder enige problemen verwijderen. Het wordt gevaarlijker wanneer je te maken krijgt met losgebonden vezels. Bij deze vezels zit de grondstof niet vast in een ander materiaal. Hierdoor zal de stof af kunnen brokkelen bij het verwijderen. Dit heeft als gevolg dat de vezels terecht kunnen komen in de lucht, met alle gevaarlijke gevolgen van dien.

Asbest herkennen geur – Hoe ruikt asbest?

Dit is gelijk het lastig aan asbest, de meeste soorten asbest hebben geen specifieke soort kleur of geur. Hierdoor is het voor veel mensen lastig om de asbest te herkennen. Asbest herkennen aan de geur is dus in veel gevallen uitgesloten. Het enige wat je nog kunt doen is het toepassen van de bovenstaande tips, deze staan namelijk los van de geur en kleur van het materiaal. Asbest is een geheel natuurlijk product. Dit vezelachtige materiaal heeft dan ook verschillende soorten kleuren en geuren. Wanneer het is gebruikt bij een dak zal men vrijwel niets kunnen ruiken of zien. De kleur is meestal grijs, precies hetzelfde als de rest van het dak. Wordt het in muren of in andere draagconstructies gebruikt dan kan het een licht muffe geur hebben. Dit biedt natuurlijk nog geen houvast, het is daarom belangrijk dat de je volgende tips toepast voor het herkennen van mogelijke asbest:

  1. Check de datum van het asbestmateriaal

Controleer wie de fabrikant is van het materiaal en zoek op internet of het asbest bevat. De datum van het gebouw of materiaal kan je een hele hoop vertellen over asbestrisico. Gebouwen die tussen de jaren veertig en tachtig van de vorige eeuw zijn gemaakt, hebben naar alle waarschijnlijkheid wel enige vorm van asbestmaterialen in de constructie zitten. Is het gebouw na 1990 gebouwd dan weet je vrij zeker dat je wel safe zit. Al is een beetje extra controle natuurlijk nooit verkeerd. Door navraag te doen bij de fabrikant zelf ben je snel op de hoogte van de samenstelling van de materialen. Kun je deze informatie niet opvragen dan zal je de volgende manieren moeten raadplegen.

  1. Kijk naar de lopers van het asbest

Aan de buitenkant van gebouwen werden asbestplaten vaak vastgemaakt met aluminium lopers. Deze lopers worden vastgehouden door kleine spijkertjes zonder dat er een punt aan het einde zit. Nu is het wel lastig om de soort lopers te onderscheiden, deze kunnen nogal eens verstopt zitten onder het oppervlak. Dit geldt ook voor de binnenkant van de platen. Voor foto’s kan je even op Google kijken. Herken je de constructie dan is de kans groot dat er asbest gebruikt is bij het bouwen. Naast de golfplaten zijn deze lopers ook veel te vinden bij onderdakplaten, bloembakken en leien voor dakbedekking.

  1. Analyseer het oppervlak van het asbest

Asbestmaterialen hebben vaak een patroon op het oppervlak, het ziet eruit als allemaal kleine kuiltjes die over heel het oppervlak lopen. Nu zijn er ook asbestplaten met een gladdere textuur, echter komen deze niet zo heel veel voor. Zie je dit patroon op het oppervlak dan is het handig om de  voorzorgsmaatregelen tegen asbest in acht te nemen, gewoon voor de zekerheid.

  1. Identificeer de asbest vorm

Asbest werd in vele verschillende vormen en maten gegoten om verschillende soorten doeleinden te dienen. Zo werden de bladen van asbest gebruikt om recht tegen muren aan de bouwen, en de roosters van asbest werden gecreëerd om onder de dakpannen te liggen. Elke vorm is afkomstig van een bepaalde soort fabrikant. Deze informatie kan je opzoeken via internet. Deze info kan van belang zijn bij het herkennen van asbest in een bepaald bouwwerk. Let er wel op dat deze methode niet altijd even makkelijk is. Nu je weet dat er verschillende soorten asbest zijn is het lastig om hier onderscheid in te maken. Dit kan vooral lastig zijn wanneer de asbest is gebruikt als bovenlaag. Je kunt hier niet bijkomen zonder iets te slopen (wat niet aan te raden is nu dit veel risico’s met zich meebrengt!)

Asbest herkennen met aansteker

Wanneer je de bovenstaande tips hebt toegepast dan is de kans groot dat je te maken hebt met asbest. Een van de manieren waarop je het zeker te weten is door dit te testen met je aansteker. Hoe doe je dit dan precies? Deze vlamtest houdt in dat je met een aansteker over de zichtbare vezelbundels heen gaat waar de plaat is gebroken. Dit kan bijvoorbeeld doen aan een hoekje of aan een ander losliggend stuk. Wanneer de vezels alleen maar opgloeien, en dus niet kapot gaan, dan gaat het waarschijnlijk om asbest. Houdt er rekening mee dat deze test niet altijd zal lukken, een controle laten uitvoeren is de enige manier om er echt helemaal zeker van te zijn.

Staal laten onderzoeken

Een van de meest accurate manieren waarmee je er achter kunt komen of een bepaald soort materiaal asbest bevat is door een staal op te sturen naar een gespecialiseerd lab. Dit is de enige manier waarop je zeker bent dat je te maken hebt met asbest. De prijzen hiervoor bedragen ongeveer 50 tot 75 euro per staal. Op internet zijn er meer dan genoeg bedrijven te vinden waar je dit kan laten doen. Wij raden dit altijd aan om te doen, je bent namelijk voor niet al te veel geld voorzien van passend advies.

Gevaren van asbest

We hebben het al kort benoemd, asbest is gevaarlijk wanneer de vezels afgebroken worden en in de lucht terecht komen. Veel mensen weten alleen niet welke gevaren dit met zich mee kan brengen. Het gevaarlijkste is het inademen van deze vezels. Wanneer dit gebeurt komen de vezels via de slokdarm in het lichaam. Langdurige blootstelling aan asbest kan ervoor zorgen dat je last krijgt van bepaalde asbestziektes. Hierbij kan men onder andere denken aan Mesothelioom, Asbestose of asbest gerelateerde longkanker. Deze gevaren ontstaan alleen maar wanneer de asbestvezels vrij komen. Woon je in een huis met een dak waar asbest in zit verwerkt dan loop je nog geen risico. Ga je daarentegen verbouwen of wil je het dak slopen dan zal je wel te maken krijgen met de gevaren. Voor deze situaties zal men dan ook gepaste voorzorgsmaatregelen moeten nemen.

Schakel een expert in voor om asbest te herkennen

Het is dus nog niet zo eenvoudig om asbest te herkennen, echter is het wel belangrijk om altijd je ogen open te houden. Krijg je namelijk te maken met asbest dan wil je wel hebben dat je de juiste voorzorgsmaatregelen hebt genomen. Hier op de site vind je nog veel meer informatie omtrent asbest. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij het artikel over asbest waarin we laten zien wat de regelgeving op dit moment inhoudt. Asbest brengt veel gevaren met zich mee voor de omgeving. Dit is de reden dat je hier uiterst voorzichtig mee om moet gaan. Heb je geconstateerd dat er inderdaad sprake is van asbest dan zal je actie moeten ondernemen. Het handigste is om een expert in te schakelen, hiermee ben je voorzien van professionele hulp.