Informatie over Asbest

Kleine en grote sloopklussen altijd voor de beste prijs!

24/7 bereikbaar in heel Nederland

CONTACT

Sloop Concurrent

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem

Tel: 06-40125121

btw: NL859818275B01
kvk: 74231286

bouwgarant keurmerk

Asbest veilig verwijderen, waar moet u op letten?

Woont u in een wat ouder huis of bent u in het bezit van een oud gebouw? Dan is de kans aanwezig dat er zich ergens in de woning asbest bevindt. Onder het mom van Verbod op Asbestdaken, dat is opgesteld door de Rijksoverheid, is het uw eigen verantwoordelijkheid dat alle asbest voor 2024 wordt verwijderd. Kapotte asbestdaken of asbestdaken die door weer en wind zijn aangetast kunnen schadelijke asbestvezels afscheiden in de lucht. Deze kleine vezels kunnen voor grote gezondheidsproblemen zorgen en vormen dus een gevaar. Asbest is al sinds 1993 verboden en met deze nieuwe regelgeving wil de Rijksoverheid ervoor zorgen dat er in de dertig jaar hierna geen asbest meer in Nederlandse gebouwen aanwezig is. Benieuwd naar waar u op moet letten bij het verwijderen van asbest en wat het Verbod op Asbestdaken inhoudt? Lees dan snel verder.

Verbod op asbestdaken

De Tweede Kamer heeft op 16 oktober 2018 ingestemd met het wetsvoorstel om asbestdaken volledig te verbieden. Het verbod zal ingaan per 31 december 2024. Volgens het ministerie van I&W ligt er nog circa 80 miljoen vierkante meter aan asbestdaken in Nederland. Als u in een oud gebouw woont is de kans groot dat de asbest ook op uw dak zit. Het verbod heeft betrekking op dakbedekking dat in contact staat met de buitenlucht. Dus als er asbest in uw isolatiemateriaal of onder uw dakgoten zit, dan valt dit niet onder het Verbod op Asbestdaken.

Boete bij verzuim

In het Verbod is opgesteld dat de eigenaar van het gebouw met asbest zelf verantwoordelijk is om de asbest van het dak te laten verwijderen. Soms kunt u dit zelf doen, maar in vele gevallen wordt het aangeraden om dit door een expert te laten weghalen. Als uw dak al is beschadigd, dan mag de gemeente eisen om de asbest eerder te verwijderen dan 2024. Wanneer u zich niet aan dit Verbod houdt en de asbest niet verwijderd of laat verwijderen, kan de gemeente u een boete geven en alsnog dwingen om uw asbestdak te verwijderen.

Zelf asbest verwijderen van asbestdak

Als u asbest aantreft en dit zelf gaat verwijderen dan moet u hier altijd een melding van maken bij uw gemeente. U kunt ervoor kiezen om de asbest door iemand te laten verwijderen of om dit zelf te doen. Om te beginnen is het goed om te weten wat u als particulier zelf aan asbest mag verwijderen. Zo mag u asbest verwijderen als dit nog niet is beschadigd en mag u als particulier zelf niet meer dan 35 vierkante meter aan asbesthoudend materiaal verwijderen. Dit geldt overigens alleen voor geschroefde of losse golfplaten. Deze moeten in geheel worden verwijderd en mogen niet worden geboord of gezaagd. Een dakleien dak mag u niet zelf verwijderen. Dit geldt tevens ook voor de niet-hechtgebonden asbest. Let er tijdens de werkzaamheden op dat er geen asbestvezels loslaten.

Sloopmelding bij gemeente

Voorafgaand aan het verwijderen van asbest dient u een sloopmelding of asbestmelding te maken bij de gemeente. Bij de meeste gemeentes moet dit minimaal 5 dagen van tevoren, maar bij andere gemeentes moet dit zelfs al bij 4 weken van tevoren. Controleer dus goed hoever van tevoren u een asbestmelding moet maken op de website van uw gemeente. Een asbestmelding aanvragen kan via de website van de gemeente waarin u woont of via het omgevingsloket van de desbetreffende gemeente. Zonder deze melding (vergunning) mag u het asbest niet verwijderen. Vraag deze vergunning dus op tijd aan en wacht altijd op goedkeuring voordat u begint met het verwijderen van asbest. Bij een goedkeuring kunt u beginnen met de sanering.

Asbestinventarisatierapport

Voordat u asbest wilt laten verwijderen dient u een asbestinventarisatierapport te laten opstellen. Zo ontstaat er een duidelijk beeld hoeveel werk het project zal kosten en wat de beste plan van aanpak is. Wees u ervan bewust dat alleen gecertificeerde asbestbedrijven het asbest mogen verwijderen. Zij moeten in bezit zijn van een SC-540 certificaat.

Vraag hier een offerte aan voor onze asbest klussen!

Verschil hechtgebonden asbest en niet-hechtgebonden asbest

Er zijn twee soorten asbest; hechtgebonden en niet-hechtgebonden. Asbest dat hechtgebonden is geeft in tegenstelling tot niet-hechtgebonden asbest minder vezels af, omdat deze goed vast zitten in bijvoorbeeld het cement. Niet-hechtgebonden asbest daarentegen vormt een gevaar voor uw gezondheid, omdat deze asbestvezels makkelijk los kunnen raken.

Verpakken van asbest materiaal

Asbest en asbestgelijkend materiaal moet na verwijdering dubbel worden ingepakt in stevig plastic folie. De folie moet minimaal 0.2mm dik zijn en is verkrijgbaar bij bouwmarkten, doe-het-zelf winkels of soms bij de gemeente. Gebruik geen plasticfolie zoals vuilniszakken of krimpfolie want dit is te dun. Er is tevens online asbestfolie te koop. Dek eerst scherpe hoeken af met een doek of stuk karton zodat de folie niet zal scheuren of beschadigd raakt. Plak tot slot het gehele pakket goed luchtdicht.

Inleveren van verwijderd asbest

Zodra u asbest heeft verwijderd kunt u deze bij de milieustraat bij de gemeente inleveren. Vaak moet u zich melden bij een van de medewerkers van de milieustraat. Het kan voorkomen dat u de vergunning van sloopmelding of asbestmelding en uw milieupas van de milieustraat moet laten zien. Zoals hierboven vermeld dient u het verwijderde asbest in twee lagen plastic folie in te pakken en dit te voorzien van een asbestlogo. Dit logo is verkrijgbaar zowel online als in de milieustraat. Soms kunt u het plasticfolie om de asbest mee in te pakken bij de milieustraat van uw gemeente ophalen. Echter, u mag het daar nooit inpakken, dit moet direct na verwijdering van het materiaal gebeuren.

Daarnaast is het handig om te weten dat de medewerkers van de milieustraat u niet mogen helpen met het in de container plaatsen van het materiaal. Heeft u een hoop materiaal en is het te zwaar om in uw eentje in de container te plaatsen? Zorg dan dat u een extra persoon beschikbaar heeft om te helpen.

Inleveren van asbestgelijkend materiaal

De regels voor het inleveren van asbestmateriaal gelden ook voor asbestgelijkend materiaal. Asbestgelijkend materiaal is met het blote oog niet te onderscheiden van asbest. Voornamelijk golfplaten die voorheen van asbest werden gemaakt zijn vervangen door golfplaten van asbestgelijkend materiaal. De asbesthoudende platen zijn van de asbestvrije golfplaten te onderscheiden door de NT-stempel op de golfplaat. Bij de milieustraat wordt hier niet op gelet. Als het op een golfplaat lijkt is het voor de medewerkers asbest. Dit materiaal moet dus altijd onder dezelfde condities worden ingeleverd als de asbesthoudende platen.

Kosten voor asbest verwijderen

In de meeste gevallen dient u het asbest door een bedrijf te laten weghalen omdat er sprake is van  van niet-hechtgebonden of beschadigd asbest. De exacte kosten hangen af van het soort asbestinventarisatie. Onderstaande tabel weergeeft een mogelijk kostenplaatje, incl. BTW.

Dienst Richtprijs
Asbest verwijderen golfplaten €680 – €930,-
Asbest verwijderen ruimtes €1000 – €1750,-
Asbestinventarisatie €145 – €1550,-
Verwerking materiaal €30,- per circa 1500 kg

Subsidie aanvragen in 2019

U kunt een subsidie aanvragen genaamd Subsidieregeling Verwijderen Asbestdaken. Deze loopt uiterlijk tot en met 31 december 2019. In principe heeft u tot en met 2014 om asbest te verwijderen, maar wij raden aan om dit vóór 2020 te doen zodat u in aanmerking komt voor een subsidie en zodoende geld kan besparen. U kunt via deze subsidie €4,50 per vierkante meter terugverdienen met een maximale tegemoetkoming van €25.000. Hier is in 2017 ruim €15 miljoen euro voor vrijgemaakt. Ieder jaar wordt bekend gemaakt wat het huidige subsidieplafond is. Als het plafond is bereikt gaat uw aanvraag naar het volgende jaar. De subsidieregeling is beschikbaar voor zowel particulieren als voor overheden, bedrijven en non-profit ondernemingen.

Betrek experts bij uw project

Voordat u bezig gaat met het verwijderen van asbest is het van belang dat u experts inschakelt. Deze expert kan u voorzien van benodigde informatie bijv. wat voor soort asbest het is, welke milieustraat bij u in de buurt zit, wat de huidige regels van verpakkingsmateriaal en kosten zijn, wat u wel en niet zelf mag verwijderen of waar u hulp bij nodig heeft.

Hulp nodig bij verwijderen van asbest?

Heeft u hulp nodig bij het verwijderen van asbest van uw tuinhuis, dak of schuur? Wij van Sloop-Concurrent helpen u graag. Mocht u nog vragen hebben wat betreft het verwijderen van asbest of het inhuren van Sloop-Concurrent als sloopbedrijf voor uw klus, neem gerust contact met ons op! Wij zijn per telefoon of e-mail bereikbaar. De contactgegevens kunt u terugvinden op de volgende pagina: contact.

Vraag hier een offerte aan voor onze asbest klussen!

Asbest is een natuurproduct, dat bestaat uit verschillende soorten mineralen. Je vindt het dan ook overal om je heen. Het is schadelijk voor de gezondheid als het niet meer in gebonden toestand verkeert. De losse vezels kunnen bij inademing vastlopen in de longen, met name in de kleine luchtwegen en longblaasjes.

We kunnen asbest niet zomaar verwijderen. Dat heeft des te meer te maken met de vorm waarin het zich bevindt. Daarom maken wij allereerst een inventarisatie. Het verwijderen is afhankelijk van van de wijze waarop het asbest gebonden is in het materiaal. De bijzondere eigenschappen, zoals slijtvastheid, onbrandbaarheid en een groot isolerend vermogen, hebben er toe geleid dat asbest – met name tussen 1950 en 1980 – in veel producten is verwerkt en toegepast.

Enkele voorbeelden zijn: isolatiemantels om leidingen voor stoom of hete vloeistoffen, dakbeschot en golfplaten, remvoeringen en brandwerende wanden. Vandaar dat het zo vaak wordt aangetroffen.

We kennen ook hechtgebonden asbest, welke we beter kunnen laten zitten. Deze vorm van asbest levert geen gevaar op voor de gezondheid, als het in de goede staat verkeerd en niet wordt bewerkt.
En dan hebben we ook de losgebonden variant, dit is het beste om te verwijderen, zeker als het om een plek gaat waar veel mensen komen.

Professioneel asbest laten verwijderen

Met onze ervaring van 27 jaar in het sloopvak, zijn wij echte specialisten geworden op het gebied van asbest verwijderen. Dit doen wij dan ook op geheel professionele wijze. Wij maken eerst een asbest inventarisatie, brengen u verslag uit en geven u advies. Dan kunt u uw keuze aangeven en gaan wij voor u aan de slag.

U bent bij ons in goede handen als het gaat om asbest inventarisatie, asbest verwijderen en meer. De kosten voor het verwijderen van asbest is geheel afhankelijk van de oppervlakte die “schoon” gemaakt moet worden. Wij werken per m2 en berekenen zeer gunstige tarieven. Wilt u meer informatie over een vorm van est verwijdering of wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen? Neem contact met ons op door de telefoon te pakken of het online offerte formulier in te vullen. U ontvangt dan uiterlijk binnen 2 dagen na ontvangst een kosten specificatie van ons.

Wij horen graag een reactie van u!

Referenties Sloop-Concurrent

Bent u benieuwd naar projecten die wij hebben uitgevoerd? Klik hier om de referenties van een aantal van onze sloopprojecten te lezen. Ook vindt u hier foto’s van de werkzaamheden om een beter beeld te geven.