Regelgeving rondom asbest

Kleine en grote sloopklussen altijd voor de beste prijs!

24/7 bereikbaar in heel Nederland

CONTACT

Sloop Concurrent

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem

Tel: 06-40125121

btw: NL859818275B01
kvk: 74231286

bouwgarant keurmerk

Asbest, het is nog altijd een groot taboe. Asbest wordt nog altijd in een hele hoop woningen gebruikt, ondanks het feit dat het gevaarlijk is. Dit komt voornamelijk door het feit dat niet iedereen op de hoogte is van de aanwezigheid van asbest in zijn of haar woning. Mocht je willen checken of je asbest in huis hebt dan zou je zeker hier even op de site moeten kijken, in een van onze artikelen laten we precies zien hoe je asbest kunt herkennen. Maar wat nu als je dit al hebt gedaan en er achter bent gekomen dat er asbest zit in jouw woning? Vandaag laten we jou alles zien wat je moet weten omtrent de regelgeving rondom asbest. Zo weet je precies wat je te wachten staat.

Asbest is verboden in de Europese Unie

Als de overheid iets niet leuk vindt dan verbieden ze het, zo ook bij asbest. Het is sinds 1 juli 1993 niet meer toegestaan om asbest te gebruiken in Nederland. In 2005 is er een wet aangenomen waardoor deze regel voor heel de Europese Unie is komen te gelden (hier komen we zo even op terug). Het is onder andere verboden om asbest te gebruiken bij de bouw, maar ook om asbest te bewaren of om te verkopen. Dit allemaal uit het oogpunt van veiligheid. Mocht je dus asbest in de woning hebben zitten dan ben je verplicht om dit te verwijderen. Doe je dit niet dan kan het in extreme gevallen zijn dat de gemeente door middel van een last onder bestuursdwang de asbest gaat verwijderen. Aangezien de kosten (waar jij als overtreder voor op moet draaien) hiervoor aardig op kunnen lopen wil je dit het liefst voorkomen.

Wat is het Asbestverwijderingsbesluit 2005?

Het belangrijkste besluit wat ziet op het verwijderen van asbest is het Asbestverwijderingsbesluit uit 2005. In dit besluit ligt de nadruk op het verminderen van de emissie van asbestvezels. Dit is voornamelijk aan de orde bij het afbreken van gebouwen of bij het verwijderen van bepaald asbest bevattend materiaal. Zoals uit heel wat verschillende regelingen volgen er uit dit besluit enkele belangrijke verplichtingen voor jou als ondernemer of particulier voor de verwijdering van de asbest. Voldoet men niet aan deze verplichtingen dan is de kans groot dat je nat gaat bij een controle. Het gevolg? Een fikse boete als je pech hebt. Niet waar je op zit te wachten natuurlijk!

Een van de belangrijkste eisen is dat men in veel gevallen voorzien moet zijn van een asbestinventarisatierapport. Dit asbestinventarisatierapport is altijd van belang voordat men daadwerkelijk de asbest mag verwijderen. In dit rapport wordt er een verslag gemaakt van de hoeveelheid asbest die in de woning is terug te vinden. Er zijn verschillende manieren waarop dit rapport kan worden opgesteld. Als de hoeveelheid asbest zeer hoog is dan moet er een uitgebreid onderzoek plaatsvinden. Je zult zo meteen zien dat een uitgebreid rapport aardig wat kosten met zich mee kan brengen. Dit rapport wordt uiteraard vooraf opgemaakt, anders heb je er niet zo veel aan. Bij vertoning van dit rapport is het vervolgens mogelijk om een melding tot sloop te maken bij de gemeente. Deze melding tot sloop is verplicht en moet dan ook altijd worden gemaakt. Doet men dit niet dan kan je verantwoordelijk worden gesteld voor alle schade die mogelijkerwijs ontstaat bij het verwijderen van het asbest.

Kosten van een asbestinventarisatierapport

Voor de mensen die denken dat een asbestinventarisatierapport gratis is hebben we helaas slecht nieuws, het is namelijk relatief duur om een dergelijk rapport op te stellen. Er zijn verschillenede soorten rapporten waar men uit kan kiezen. We kennen een type 0, A en B. Deze types verschillen sterk in prijs. Voor de voorwaarden van de types rapporten kan men meer informatie inwinnen bij de gemeente, zij zullen je laten zien welk rapport er aansluit bij jouw persoonlijke situatie. Voor een type 0 rapport liggen de prijzen tussen de € 100 – € 200. Een type A rapport kost al € 300 – € 400 en een type B rapport kan oplopen tot wel € 1.500! Aangezien deze bedragen niet bepaald goedkoop zijn is het van belang dat je goed navraag doet naar mogelijke asbest subsidies. Meer informatie hierover kan je onderaan de pagina vinden.

Asbest laten verwijderen/vervangen

Goed, wat moet je dan doen als je er achter komt dat er tijdens de bouw van jouw woning asbest is gebruikt? Je zal het in dit geval weg moeten halen. Ook hiervoor kunnen de kosten aardig hoop oplopen. Stel je voor: in jouw dak is een isolatielaag asbest te vinden. Wil je dit vervangen dan zal vrijwel heel het dak er af moeten. Als eigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de asbest uit het dak. Hier draag je dan ook zelf de kosten voor. Het is mogelijk om een sloopbedrijf van de gemeente in te schakelen, of om een particulier gecertificeerd bedrijf in te schakelen (zoals ons).  Op de site van Milieu Centraal kan je alle informatie vinden die van belang is bij het verwijderen van het asbest. Hier staat dan ook op vermeld in welke gevallen je verplicht bent om er een professional bij te halen. Dit is onder andere aan de orde bij grote daken of bij bedrijfspanden. Voor alle situaties waarin men verplicht is om er een professioneel bedrijf bij te halen kan er gekeken worden op de site van de Rijksoverheid. Hier staat eigenlijk alle informatie op die van belang is bij het verwijderen van het asbest.

Asbest subsidie aanvragen

Moet je dan echt alles zelf betalen? Nee, bij de gemeente is het soms mogelijk om financiële tegemoetkoming te krijgen voor het verwijderen van het asbest. Als je beschikt over een dak met asbest in de buitenlucht welke groter is dan 35 vierkante meter dan kom je in aanmerking voor een subsidie. Dit loont wel degelijk, een subsidie zal gemiddeld €4,50 per vierkante meter opleveren. Hier zit wel een maximum aan van €25.000. Voor particulieren is dit meer dan voldoende, voor de grotere ondernemingen is het mogelijk iet genoeg om alles te dekken. Echter is het in ieder geval een hele hoop geld!

Let er wel op dat dit geheel afhankelijk zal zijn van de gemeente, vraag het dus even na bij de gemeente waarin je je bevindt. Navraag doen kan altijd, de tegemoetkoming kan soms alle kosten dekken die komen kijken bij het verwijderen van het asbest. Je kunt overigens ook op de site van de Rijksoverheid kijken voor de actuele bedragen per gemeente voor deze subsidie, hierdoor ben je gelijk op de hoogte van wat je kunt verwachten.

Asbest zelf verwijderen regels

Het kan zijn dat je bij jezelf denkt: “Ik heb geen geld over voor het verwijderen van de asbest, kan ik het niet gewoon zelf weghalen? In enkele gevallen is het mogelijk om als particulier zijnde kleine hoeveelheden asbest te saneren uit de woning. Het moet in ieder geval gaan om een zeer kleine hoeveelheid asbesthoudend materiaal. Dit zal dus voornamelijk aan de orde zijn bij kleine schuurtjes of overkappingen. Het totale oppervlakte mag niet groter zijn dan 35 vierkante meter. Daarnaast gelden er enkele speciale eisen. Het is op de eerste plaats zo dat men zeker moet weten dat de asbestvezels niet vrij kunnen komen. Dit brengt natuurlijk gevaar met zich mee voor de naaste omgeving. Ten tweede moet het gaat om hecht gebonden materiaal. Belangrijk is dat je altijd een sloopmelding maakt bij de gemeente, ook al ga je het zelf verwijderen! De gemeente is er namelijk voor het voorzien van bepaalde voorzorgsmaatregelen. Zo letten zij onder andere op de manier waarop je het materiaal zal gaan storten.

Ga je zelf aan de slag met het asbest zelf verwijderen dan doe je er goed aan om je te verdiepen in de regelgeving omtrent milieu en natuur. Je wilt namelijk niet op je geweten hebben dat je een milieudelict begaat, asbest is nu eenmaal levensgevaarlijk wanneer de vezels in de natuur terecht komen. Dit is dan ook de reden dat er over het algemeen wordt aangeraden om er een professional bij te zoeken. Een ervaren team weet precies waar er op gelet moet worden bij het verwijderen, loop dan ook geen onnodig risico bij het saneren van asbesthoudend materiaal. Stop het niet in de normale container maar haal er een betrouwbaar team bij om alles op een veilige manier te verwijderen.

Schakel professionals in voor het asbest verwijderen

Je ziet wel dat de overheid het niet zo heeft op asbest. Dit is logisch, wanneer het in de open lucht terecht komt kunnen de vezels erg gevaarlijk zijn. Door te kiezen voor een professioneel en betrouwbaar bedrijf weet je zeker dat aan alle eisen is voldaan voor het verwijderen van het materiaal. Aangezien het in de meeste gevallen wel mogelijk is om een subsidie te krijgen zal je meestal niet zelf hoeven te betalen voor de verwijdering. Voor je het weet ben je van al het asbesthoudend materiaal af!