Hoe behang verwijderen?
Hoe wij te werk gaan bij het verwijderen van behang
De meeste soorten behang zijn vrij eenvoudig van een muur te verwijderen. Meestal komt u met warm water, een spons en een plamuurmes al een heel eind. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om behang te verwijderen met een behangstomer. De keuze in werkwijze is afhankelijk van het soort behang en de hoeveelheid werk die u wilt verrichten om het behang te verwijderen. De één werkt liever volledig handmatig en de ander heeft de voorkeur voor de behangstomer. Hoe het verwijderen van behang precies werkt, leggen we hieronder uit in enkele stappen.
De muur en ruimte voorbereiden
Allereerst is het van belang om de ruimte waar u het behang gaat verwijderen voor te bereiden op de werkzaamheden. Er wordt gewerkt met water, dus het voorkomen van waterschade is belangrijk. Scherm daarom de vloer goed af, verplaats meubelstukken naar het midden van de kamer en dek deze goed af. Ook eventuele stopcontacten zorgvuldig afdekken of zelfs het afzetten van de zekeringen is van groot belang.
Als de ruimte goed is voorbereid op de werkzaamheden, kan het zijn dat de behangen muur óók voorbereiding nodig heeft. Dit is afhankelijk van het soort behang dat op de muur zit. Sommige soorten behang hebben een dichte en afgesloten structuur waardoor het warme water of stoom niet in het behang kan trekken. In dit geval is het nodig de muur te behandelen met een zogeheten prikroller. De prikroller maakt kleine gaatjes in het behang. Via deze gaatjes kan het warme water of vocht achter het behang komen zodat deze verwijderd kan worden. Welke soorten behang deze voorbereiding nodig hebben leest u verderop op deze pagina.
Behang verwijderen met water
Het verwijderen van behang met water is effectief en voordelig. Er zijn geen machines of andere bijzonderheden voor nodig. Het enige dat u nodig hebt is een spons, een plamuurmes en natuurlijk een emmer met warm water. Behangplaksel wordt veelal gemaakt op waterbasis en lost daarom op wanneer het in aanraking komt met water. Maak de spons goed nat en wrijf hiermee over het behang. Zorg dat het behang goed nat is en laat het water een aantal minuten intrekken. Wanneer het behang gaat bobbelen, kunt u met het plamuurmes het behang gemakkelijk van de muur verwijderen. Werk voorzichtig om eventuele schade aan de muur door het plamuurmes te voorkomen.
Behang verwijderen met een behangstomer
Wilt u wateroverlast zoveel mogelijk beperken? Dan kan een behangstomer een goede optie voor u zijn om behang te verwijderen. Een behangstomer kunt u zelf aanschaffen of huren via bijvoorbeeld een bouwmarkt. Met een behangstomer hoeft u niet in de weer met een emmer water en een spons, u hebt slechts de behangstomer en een plamuurmes nodig. De mond van het apparaat laat u over de muur heen gaan om deze vochtig te maken, daarna gaat u er overheen met het plamuurmes om het vochtige behang gemakkelijk te verwijderen. Werk voorzichtig om eventuele schade aan de muur door het plamuurmes te voorkomen.
Het verwijderen van behang is lichamelijk een zeer intensieve klus. Hebt u geen tijd of zin om deze klus zelf uit te voeren of bent u niet in staat om dit zelf te doen? Sloop Concurrent zorgt dat het behang netjes en snel van uw muren wordt verwijderd. Eventuele vervolgwerkzaamheden zijn uiteraard ook door ons uit te voeren. Vraag ons naar de mogelijkheden!
Verschillende soorten behang verwijderen
Verschillende soorten behang, hebben verschillende methodes van verwijderen
Er zijn veel verschillende soorten behang en de werkwijze voor het verwijderen van het behang verschilt per soort. Bij het ene type behang is de klus sneller geklaard dan bij een ander type behang. Lees hieronder per soort behang hoe deze het best te verwijderen is.
Vliesbehang verwijderen
Vliesbehang is de gemakkelijkste soort behang, zowel om te plakken als te verwijderen. Pak een van de hoekjes van het behang vast en trek het behang los. Dit gaat meestal vrij eenvoudig. Lukt dit niet in een keer? Pak dan een van de hoekjes van het behang en plaats het plamuurmes achter het losse stuk, zet wat druk op het plamuurmes en het vliesbehang komt los van de muur.
Bij het verwijderen van vliesbehang is geen water nodig.
Glasvezelbehang verwijderen
Glasvezelbehang wordt met een sterke lijm aan de muur bevestigd. Er is daarom meer werk nodig om glasvezelbehang te verwijderen. Bij glasvezelbehang dient de muur eerst te worden behandeld met een behangperforator of met een mesje, hiermee maakt u kleine gaatjes in het glasvezelbehang zodat het water in het behang en de lijm kan trekken. Maak de muur vervolgens goed nat met een spons en warm water. Laat het water zeker vijftien minuten intrekken en verwijder daarna het behang, baan voor baan. Eventueel kunt u kiezen voor een extra afweekmiddel voor het behang en een behangstomer werkt ook prima bij glasvezelbehang.
Vinylbehang verwijderen
Vinylbehang heeft een gesloten en waterdichte structuur en is daarom een van de lastigste soorten behang om te verwijderen. Ook bij Vinylbehang dient de muur allereerst te worden voorbehandeld met een behangperforator of mesje om kleine gaatjes in het vinylbehang te maken. Het water kan enkel door deze gaatjes achter het behang komen, omdat het behang zelf water juist buiten houdt. Na de voorbehandeling smeert u de muur zeer goed en nat in met water met afweekmiddel. Het water goed in laten trekken en dan met een plamuurmes het vinylbehang verwijderen.
Een behangstomer kan gebruikt worden bij vinylbehang, maar denk er goed aan dat hier een behangstomer nodig is voor lastigere oppervlaktes.
Duplexbehang of papierbehang verwijderen
Duplexbehang bestaat uit twee lagen papier en is daarom een sterk soort behang. Hoe sterker het behang, hoe lastiger deze te verwijderen is. Duplexbehang wordt dient vooraf voorbehandeld te worden met een prikroller of mesje, hiermee maakt u kleine gaatjes in het duplexbehang zodat het water in het behang en de lijm kan trekken. Bij duplexbehang werkt u het best met lauwwarm water met daaraan toegevoegd afwasmiddel óf speciaal afweekmiddel. Een behangstomer werkt goed bij duplexbehang, maar denk er goed aan dat hier een behangstomer nodig is voor lastigere oppervlaktes. Maak de muur nat met het water en laat het water vijftien minuten intrekken. Verwijder het behang met behulp van een plamuurmes.
Geverfd behang verwijderen
Is uw muur voorzien van een behanglaag waar overheen geverfd is, dan is het verwijderen meestal niet gemakkelijk. Afhankelijk van het soort verf kan het zijn dat deze bestand is tegen water en dus geen water doorlaat. Geverfd behang kunt u het best eerst voorbehandelen met een prikroller of mesje om kleine gaatjes in het behang te maken, zodat deze vochtdoorlatend wordt. Maak de muur vervolgens goed nat met warm water (eventueel met afweekmiddel) en laat het vocht in de muur intrekken voor een minuut of vijftien. Vervolgens kunt u het behang verwijderen met behulp van een plamuurmes.
Het verwijderen van behang is lichamelijk een zeer intensieve klus. Hebt u geen tijd of zin om deze klus zelf uit te voeren of bent u niet in staat om dit zelf te doen? Sloop Concurrent zorgt dat het behang netjes en snel van uw muren wordt verwijderd. Eventuele vervolgwerkzaamheden zijn uiteraard ook door ons uit te voeren. Vraag ons naar de mogelijkheden!
Meer informatie
Sloop Concurrent
- Professioneel
- Betaalbaar
- Landelijke dekking
- Klantgericht
- Vakmanschap
- Ervaring
- Geen verrassingen
Vrijblijvende offerte aanvragen?
Tips om zelf behang te verwijderen
Wilt u zelf uw behang verwijderen? Handige tips!
Zoals u hebt kunnen lezen zijn er verschillende soorten behang die met intensief werk verwijderd worden. Dit kost lichamelijk veel kracht, maar ook veel van uw tijd. Denkt u er toch over na om zelf behang te verwijderen in uw woning? Dan hebt u mogelijk veel baat bij onderstaande tips.
Prikroller
Sommige soorten behang zijn lastiger te verwijderen door de dichte en/of afgesloten structuur. Vinylbehang en en glasvezelbehang zijn hier veelvoorkomende voorbeelden van. Het water komt dus niet zomaar achter het behang en kan dus niet verwijderd worden zonder voorbewerking van het behang. Een prikroller maakt kleine gaatjes in het behang en maakt deze vochtdoorlatend. Na de voorbewerking met de prikroller kunt u met de behangafstomer of een spons met warm water de muur bevochtigen.
Liever te nat dan te droog!
Om behang effectief te kunnen verwijderen is het belangrijk om het behang écht goed vochtig te maken. Het vocht trekt door het behang naar de lijm en deze lost op wanneer het in aanraking komt met vocht.
- Behangstomer
Een behangstomer is te huren of te kopen bij een bouwmarkt. Dit apparaat is makkelijk in gebruik en maakt het verwijderen van behang een stukje gemakkelijker. Ook voorkomt het wateroverlast in de ruimte waar het behang verwijderd wordt. Een behangstomer is niet bruikbaar op muren van gipswand, omdat gipswanden snel veel vocht opnemen. - Warm water en weken
Om behang te verwijderen kunt u het best werken met warm water. Vul een emmer met warm water en gebruik een spons om het behang goed vochtig te maken. Laat het vocht het behang los weken door het water in te laten trekken, tussen de vijf en vijftien minuten minimaal. Maak de muur van boven naar beneden vochtig, om zoveel mogelijk wateroverlast te beperken. - Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes
Warm water werkt over het algemeen prima bij het verwijderen van behang. Maar er zijn wel wat huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die het loswerken versnellen of zelfs verbeteren. Maak een emmer warm water en voeg hier een beetje biotex, azijn of afwasmiddel aan toe. Bevochtig het behang met dit middeltje en laat het vocht goed intrekken.
Benodigdheden om behang te verwijderen
Welke gereedschappen heeft u nodig voor het verwijderen van behang?
Het verwijderen van behang gaat het makkelijkst wanneer u daarvoor het juiste gereedschap hebt. Welke attributen niet te missen zijn bij het verwijderen van behang:
- Een emmer met warm water en een spons óf een behangstomer;
- Een afweekmiddel of huis-tuin-en-keukenmiddeltje maakt het losweken gemakkelijker;
- Een plamuurmes om het behang van de muur te steken (evt. behangkrabber);
- Een klein trapje of opstapje om goed bij de bovenkant van de muren te komen;
- Afdekmiddelen zoals een plastic zeil voor uw vloer en om uw meubelstukken af te dekken;
- Prikroller of behangperforator, afhankelijk van het soort behang;
- Puinzakken of afvalzakken om al het losgekomen behang direct op te ruimen. Zo voorkomt u gevaarlijke situaties en onnodige rommel.
Verschillende soorten behang verwijderen
Welke soorten behang zijn er?
Zoals u heeft kunnen lezen is het verwijderen van behang een intensieve klus waar het nodige geduld voor nodig is. Daarnaast kan het een hoop wateroverlast bezorgen. Hebt u geen tijd of zin om dit project zelf uit te voeren? De ervaren vakmannen van Sloop Concurrent verwijderen uw behang in een mum van tijd en zorgen ervoor dat wateroverlast beperkt blijft. We werken secuur en met beleid, om de muren zo egaal en schoon mogelijk op te leveren. Wilt u meer informatie of een gratis en vrijblijvende offerte ontvangen? Vul ons contactformulier in op deze website, bel ons op 06-40125121 of stuur een e-mail aan info@sloop-concurrent.nl.
Het verwijderen van behang behoort voor veel mensen tot een van de rotste klussen. Het is lichamelijk zwaar en een intensief werk wat het nodige geduld vergt. Sloop Concurrent neemt voor u graag het heft in handen en zorgt ervoor dat het behang van uw muur snel en zorgvuldig verwijderd wordt. Welke soorten behang wij verwijderen en wat de kenmerken van deze soorten behang zijn, leest u hier:
- Papierbehang
Papierbehang is gemakkelijk aan te brengen en te verwijderen. Het is een voordelige behangsoort met veel verschillende toepassingen w.b.t. kleuren, dikte en structuren. - Simplexbehang
Simplexbehang bestaat uit één laag papier en is daarmee een zeer dunne behangsoort. Dit is lastiger aan te brengen, maar wel gemakkelijk te verwijderen. - Duplexbehang
Duplexbehang bestaat uit twee lagen papier en is daardoor een sterk behang. Duplexbehang bestaat in een gladde vorm en met reliëf. Het verwijderen van duplexbehang is een redelijk intensieve klus vanwege de sterkte van het behang. - Rauhfaserbehang
Rauhfaserbehang is een van de goedkoopste behangsoorten. Het bestaat uit twee papierlagen met daartussen houtvezels. Het is gemakkelijk aan te brengen en wordt vaak overschilderd om zo een effect te creëren van een muur met reliëf. Het verwijderen van dit soort behang is vaak lastiger, omdat er meestal ook geverfd is. - Vliesbehang
Vliesbehang is stevig behang en makkelijk om mee te werken. Zowel het aanbrengen als verwijderen verloopt vaak gemakkelijk. In de meeste gevallen is er geen water nodig bij het verwijderen van vliesbehang. - Vinylbehang
Vinylbehang bestaat uit een papieren onderlaag met daarop een waterafstotende kunststof toplaag. Het verwijderen van vinylbehang is een zeer intensieve klus waarbij een goede voorbehandeling met een behangperforator van groot belang is. Een afweekmiddel of een speciale behangstomer is nodig om het behang los te weken van de muren. - Schuimvinyl
Schuimvinyl is een egaliserend grondpapier met een laag vinyl erop geperst. Het aanbrengen van deze behangsoort wordt gedaan met behulp van speciale behanglijm voor zwaar behang. Vanzelfsprekend maakt dit het verwijderen van het behang een zware klus, waarbij een juiste voorbehandeling van het behang van belang is voor het succesvol verwijderen. - Glasvezelbehang
Glasvezelbehang is een veel gekozen sterk soort behang. Het nadeel is dat het verwijderen van glasvezelbehang een flink werk is. Het behang dient vooraf bewerkt te worden met een behangperforator. Extra weekmiddel kan de klus vergemakkelijken. - Textielbehang
Textielbehang wordt gemaakt van natuurlijke of synthetische vezels. Textielbehang is redelijk goed verwijderbaar, afhankelijk van de lijm welke gebruikt is bij het aanbrengen. - Bouwbehang
Bouwbehang wordt gebruikt bij nieuwbouwwoningen en dient meestal minimaal 6 maanden op de muren aanwezig te blijven. Na de afgesproken tijd kan het behang redelijk gemakkelijk verwijderd worden, een behangstomer werkt prima bij bouwbehang. - Fotobehang
Met fotobehang kunt u van een muur een waar kunstwerk maken. Fotobehang is over het algemeen goed te verwijderen, afhankelijk van de lijm welke gebruikt is bij het aanbrengen.
Behang laten verwijderen door Sloop Concurrent
Vraag een vrijblijvende offerte aan bij Sloop Concurrent
Zoals u hebt kunnen lezen is het verwijderen van behang een intensieve klus waar het nodige geduld voor nodig is. Daarnaast kan het een hoop wateroverlast bezorgen. Hebt u geen tijd of zin om dit project zelf uit te voeren? De ervaren vakmannen van Sloop Concurrent verwijderen uw behang in een mum van tijd en zorgen ervoor dat wateroverlast beperkt blijft. We werken secuur en met beleid, om de muren zo egaal en schoon mogelijk op te leveren. Wilt u meer informatie of een gratis en vrijblijvende offerte ontvangen? Vul ons contactformulier in op deze website, bel ons op 06-40125121 of stuur een e-mail aan info@sloop-concurrent.nl.