Wie regelmatig een vuurtje stookt in de openhaard, krijgt ook te maken met roetvorming. Roet is een hardnekkige aanslag die zich niet makkelijk laat verwijderen en telkens terugkeert. Toch is het slim om roet met enige regelmaat te laten weghalen om schoorsteenbrand te voorkomen. Ook wanneer u de schouw of schoorsteen heeft laten slopen, wilt u natuurlijk van de achtergebleven roetlaag af. Wij behandelen en verwijderen roet op een professionele wijze en voorkomen dat deze terugkomt.
Wat is roet en hoe ontstaat het?
Waardoor onstaat roet nou eigenlijk?
Hout is een koolstofhoudende brandstof. Wanneer dit niet volledig verbrand, ontstaat roet. De koolstofhoudende deeltjes gaan als het ware zweven en zorgen uiteindelijk voor een hardnekkige roetaanslag in het rookkanaal van uw openhaard en in de schoorsteen. Vooral hout dat te nat is leidt tot roetaanslag. Over het algemeen wordt aangeraden om hout te stoken met een vochtigheidsgraad van maximaal 20%. Dit kunt u meten met een vochtmeter, of herkennen aan witte of doorzichtige rook uit de schoorsteen.
Meer informatie
Sloop Concurrent
- Professioneel
- Betaalbaar
- Landelijke dekking
- Klantgericht
- Vakmanschap
- Ervaring
- Geen verrassingen
Vrijblijvende offerte aanvragen?
Waarom roet verwijderen uit de schoorsteen?
Er zijn meerdere redenen waarom u roet wilt laten verwijderen
In iedere haard die regelmatig gebruikt wordt, krijgt u te maken met vormen van roet:
- Zichtbare roet (een zwarte aanslag in de schouw of op de ruitjes van uw openhaard)
- Onzichtbare roet (bevindt zich in het rookkanaal of schoonsteen)
Een zichtbare roetaanslag ziet er vies uit en kan uw schouw lelijk ontsieren. Om dit weer op te frissen, is het goed om deze roetaanslag netjes weg te werken. Ook na het slopen van een schouw of schoorsteen kan een jarenlang opgehoopte roetlaag zichtbaar worden. Roet is een kankerverwekkende stof die zich telkens opnieuw een weg baant door uw pleisterwerk. Ook kan het ontzettend gaan stinken. Het is daarom essentieel om de roetlaag zoveel mogelijk te verwijderen en te behandelen met een primer voordat u de wand gaat stucen of schilderen.
Het grootste deel van het roet bevindt zich echter in het rookkanaal en de schoorsteen. Het is ontzettend belangrijk dit op tijd te laten verwijderen. Als er sprake is van harde roet, natte roet of glansroet is de kans op een schoorsteenbrand namelijk aanzienlijk. Om een brand en alle gevolgen van dien te voorkomen, is het slim om uw schoorsteen regelmatig te laten vegen door een schoorsteenveger.
Gebruik wegenverf of primer om roet te verwijderen
De beste manier om zelf roet te verwijderen uit uw schoorsteen
Roet is een hardnekkige aanslag die telkens terugkeert. U zult wellicht al hebben gemerkt dat het niet werkt om over een roetlaag heen te schilderen. Roet bijt zich telkens opnieuw een weg door de verf of het pleisterwerk.
Het is daarom belangrijk om de roetvlek eerst te isoleren voordat u begint met schilderen. Roet isoleren doet u het beste met wegenverf of een primer/isolator in 2 componenten.
Zelf roet verwijderen uit de schoorsteen
Handige tips om roet uit uw schoorsteen te verwijderen
U kunt roet prima zelf verwijderen. Zoals hierboven beschreven doet u dat bij voorkeur met een primer/isolator of met wegenverf in 2 componenten.
Het verwijderen van roet ín de schoorsteen kunt u het beste laten doen door een professioneel bedrijf of schoorsteenveger.
Ook kunt u bij ons terecht voor het slopen van een schoorsteen of schouw. Het wegwerken van de achtergebleven roetlaag behoort dan tot de standaard werkprocedure.
Hoe wij roet verwijderen
Stappenplan roet verwijderen schoorsteen
Na het slopen van een schouw of schoorsteen blijft er vaak een roetlaag achter. Deze roetlaag heeft zich jarenlang (soms zelfs decennialang) opgehoopt. Een roetlaag is gevaarlijk (kankerverwekkend) en hardnekkig (bijt zich door verf en pleisterwerk heen).
Wij gaan de roetlaag op een professionele manier te lijf en zorgen ervoor dat er een schone, strakke en keurig afgewerkte wand achterblijft.
Hoe wij roet verwijderen verschilt natuurlijk per ondergrond en hoe u de muur afgewerkt wilt hebben. In onderstaand voorbeeld gaan we even uit van een gemetselde muur omdat dit het vaakst voorkomt in de praktijk.
Stap 1: Oude muurafwerking afbreken
Na het slopen van een schouw en schoorsteen blijven vaak stukjes oude muurafwerking achter. Daarom verwijderen we eerst oud pleisterwerk, behang of oude verf. De muur is nu helemaal kaal en vaak is nu het metselwerk zichtbaar.
Stap 2: Muur schoonmaken
Voordat we kunnen primen, maken we de muur eerst grondig schoon zodat het product beter hecht. We zorgen er hierbij voor dat de muur droog, vetvrij en stofvrij is.
Stap 3: Isolerende primer aanbrengen
Zoals eerder beschreven bijt roet zich een weg door pleisterwerk. Daarom isoleren we de roetvlekken eerst met een primer. Wanneer de ondergrond zuigend is, kan het nodig zijn om 2 of 3 lagen primer aan te brengen.
Stap 4: Afwerken
Zodra de primer is uitgehard, kunnen we de wand afwerken. Onze stukadoor zal deze voorzien van nieuw stucwerk, de wand schilderen of betegelen. Geheel naar uw eigen wensen uiteraard.
Vrijblijvende offerte aanvragen voor het verwijderen van roet
Binnen 24 uur een offerte op maat
Wilt u de hardnekkige roet uit uw schoorsteen of schouw laten verwijderen? Vraag hieronder een vrijblijvende offerte op maat aan.