Schouw slopen

Kleine en grote sloopklussen altijd voor de beste prijs!

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun schouw te slopen. Om extra leefruimte te creëren of omdat de staat van de schouw te wensen overlaat. Een schouw slopen is lastiger dan u denkt. Zo kan de schouw onderdeel zijn van een dragende schoorsteen of asbest bevatten. Het is daarom aan te raden om de sloop van uw schouw uit te besteden aan een erkend sloopbedrijf.

Schouw slopen

Waarom een schouw laten slopen?

Benieuwd welke voordelen een schouw slopen met zich meebrengt?

Extra leefruimte

Tegenwoordig heeft een schouw vaak enkel een decoratieve functie. Onze huizen worden immers verwarmd door een cv of warmtepomp. Waar sommige mensen een schouw karakteristiek vinden, is het voor anderen een doorn in het oog.

Hoe u het ook wendt of keert: een schouw neemt nu eenmaal ruimte in beslag. Kiest u liever voor een strakke inrichting of heeft u graag een vlakke wand zonder hinderlijke onderbreking? Een schouw slopen biedt u de extra ruimte die u nodig heeft.

Veiligheid

Juist omdat een schouw tegenwoordig nog maar zelden gebruikt wordt, raakt deze op den duur in verval. Stenen kunnen scheuren, waardoor lekkages en tocht ontstaan. Een schouw is immers onderdeel van de schoorsteen. Om gevaarlijke situaties en een hoge energierekening te voorkomen kunt u ervoor kiezen om de schouw te slopen.

Schouw slopen en vervangen door een nieuw rookkanaal

Heeft u nog wel een rookkanaal nodig, maar kiest u liever voor een moderne oplossing? Dan kunt u beter een rookkanaal van inox laten plaatsen. Deze ronde rookkanalen zien er strakker en moderner uit en zijn eenvoudiger te onderhouden dan de traditionele schouw.

Vrijblijvende offerte aanvragen?

U ontvangt een offerte binnen 24 uur

Verschillende redenen om een schouw niet zelf te slopen

Om geld te besparen kiezen veel mensen ervoor zelf hun schouw te slopen. De klus lijkt misschien eenvoudig, maar vaak komt u van een koude kermis thuis. Er kunnen namelijk nogal wat complicaties optreden tijdens het slopen van een schouw. Daarom is het aan te raden om uw schouw te laten slopen door een professioneel sloopbedrijf.

Dragende schouw

Uw schouw is onderdeel van de schoorsteen. Dat betekent dat het bouwwerk doorloopt van de woonkamer naar de bovenste verdiepingen. Zoals u zich kunt voorstellen kan het gevaarlijke situaties opleveren als de schouw een dragende schouw blijkt te zijn. De stabiliteit van uw woning kan in gevaar komen en er kan zelfs instortingsgevaar ontstaan.

Een professioneel sloopbedrijf zal altijd eerst inspecteren of de schouw dragend is. Voordat we aan het slopen van de schouw beginnen, zullen we eerst een nieuwe draagconstructie bouwen van balken of een latei.

Asbest

Is uw schouw (en schoorsteen) gebouwd vóór 1995? Dan is de kans groot dat er asbest aanwezig is in uw schouw. Voor 1995 werd asbest namelijk veel gebruikt als brandwerend materiaal in en rond schoorstenen en schouwen. Blijkt uw schouw asbest te bevatten? Dan zult u het slopen van de schouw moeten melden bij uw gemeente. Vaak is in dat geval een vergunning nodig.

Roet

Omdat een schouw onderdeel is van uw schoorsteen komt er waarschijnlijk roet vrij bij het slopen van de schouw. Roet heeft zich immers jarenlang kunnen ophopen in de schouw en schoorsteen.

Roet is een stinkende, kankerverwekkende stof die met grote voorzichtigheid moet worden behandeld. Daarnaast heeft roet de vervelende eigenschap dat het zich door de pleisterlaag heen bijt. Een professioneel sloopbedrijf zal deze roetlaag verwijderen en de ondergrond opnieuw behandelen.

Esthetisch slopen

Een schouw bevindt zich vaak midden in uw woonkamer. Extra belangrijk dus dat de plek waar de schouw stond netjes wordt afgewerkt. Een ervaren sloopbedrijf kan de schouw slopen en dusdanig netjes afwerken dat het lijkt alsof er nooit een schouw gestaan heeft.

Puin ruimen

Bij het eruit slopen van de schouw komt veel puin vrij. Is dit meer dan 10 m3? Dan moet u waarschijnlijk een vergunning aanvragen.

Laat u uw schouw slopen door een professioneel bedrijf zoals Concurrent? Dan wordt al het puin keurig voor u opgeruimd en afgevoerd.

Schouw slopen

Stappenplan Sloop Concurrent slopen van schouw

Overweegt u uw schouw te laten slopen? En bent u benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Hieronder laten we u stap voor stap zien hoe wij een oude schouw eruit slopen.

Stap 1: Inspectie van de schouw
Voordat wij uw schouw slopen, inspecteren wij eerst of de schouw onderdeel is van een dragende schoorsteen. Wanneer het een dragende schouw betreft, zullen wij eerst een nieuwe draagconstructie bouwen van balken of een latei.
Stap 2: Asbest controleren
We controleren of er asbest aanwezig is in de schouw. Dit heeft namelijk grote gevolgen voor de sloopwerkzaamheden. De schouw slopen moet dan volgens de juiste veiligheidsvoorschriften worden gedaan. Ook zal aanwezig asbest moeten worden gemeld bij de gemeente en er zal een vergunning moeten worden aangevraagd.
Stap 3: Slopen
Een schouw slopen begint met het verwijderen van de eventuele aanwezige ornamenten. We slopen de schouw vervolgens van boven naar beneden om instortingsgevaar tijdens het slopen te voorkomen. Tot slot verwijderen we het rookkanaal.
Stap 4: Puin afvoeren
Bij een schouw slopen komt veel puin vrij. Wij ruimen dit netjes voor u op en voeren het ook af. Zo heeft u hier zelf geen omkijken naar.
Stap 5: Schouw afwerken
Een schouw slopen zorgt voor lelijke oneffenheden in de muur. Onze stukadoor werkt uw muur en vloer weer keurig voor u af. Zo is het net of er nooit een schouw gestaan heeft!

Als er een roetlaag zichtbaar is geworden bij het slopen, zullen wij deze roetlaag vakkundig verwijderen en de ondergrond behandelen. Zo voorkomen we dat de schadelijke roet opnieuw door de pleisterlaag heen komt.

Verschillende soorten vergunningen

Wij krijgen regelmatig de vraag: heb ik een vergunning nodig om de schouw te slopen? Het antwoord is ‘ja’. In veel gevallen heeft u een vergunning nodig.

Let op: iedere gemeente hanteert andere regels. Het is slim om eerst bij uw eigen gemeente te controleren welke vergunningen van toepassing zijn op uw situatie.

Bouwvergunning

Wilt u een dragende schouw slopen? Rusten er bijvoorbeeld vloerbalken van een hogere verdieping op de schouw? Dan heeft het slopen ervan invloed op de constructie van uw woning. In dit geval moet u een bouwvergunning aanvragen.

Sloopvergunning

De standaard regel is: zodra er meer dan 10m3 afval vrijkomt bij sloopwerkzaamheden, moet dit verplicht gemeld worden aan de gemeente. Ook is er dan een sloopvergunning nodig. Deze sloopvergunning is óók verplicht als er asbest aanwezig is in de schouw.

Schouw laten slopen

De gemiddelde kosten voor het slopen van een schouw

Bent u benieuwd wat het kost om uw schouw te laten slopen? Iedere (woon)situatie is anders. Wij zullen daarom altijd een offerte op maat maken die volledig is afgestemd op uw situatie en wensen.

Gemiddeld kost een schouw slopen tussen de € 1.700,- en € 3.000,-.

Wilt u zelf een schouw slopen? U kunt deze klus beter uitbesteden

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, is een schouw slopen een complexe klus. Als er sprake is van een dragende schouw, een schouw vol asbest of roet is het zelfs ronduit gevaarlijk.

Het is begrijpelijk dat u om geld te besparen de schouw zelf wilt slopen. Dit is echter sterk af te raden. Weten wat het kost om uw schouw door ons te laten slopen? Onderaan deze pagina vraagt u vrijblijvend een offerte op maat aan.

Openhaard behouden maar toch een schouw slopen? Dit is mogelijk

Wilt u nog wél een openhaard, maar past deze niet binnen uw bestaande schouw? Dan kan het nodig zijn de schouw te slopen of aan te passen. Onze gecertificeerde slopers denken graag met u mee hoe wij van uw bestaand schouw weer een passende schouw kunnen maken voor uw wensen en nieuwe openhaard.

Heeft u een betonnen vloer maar wilt u toch een schouw laten slopen? Wij helpen u graag

Vaak bevindt de voet van de schouw zich op een betonnen vloer. Wij krijgen dan ook regelmatig de vraag: kan ik een schouw slopen op een betonnen vloer? Als u de schouw zelf sloopt is dit vaak lastig af te werken. Het onderste deel van de schouw zal weggehakt moeten worden met een sloophamer. Door uw schouw te laten slopen door een erkend sloopbedrijf kunt u erop vertrouwen dat ook uw betonnen vloer keurig afgewerkt wordt.

Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontvang deze binnen 24 uur

Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte op maat aan voor het slopen van uw schouw door Sloop Concurrent.