Wat is woningontruiming?

Kleine en grote sloopklussen altijd voor de beste prijs!

24/7 bereikbaar in heel Nederland

CONTACT

Sloop Concurrent

Olivierstraat 16
2021BL Haarlem

Tel: 06-40125121

btw: NL859818275B01
kvk: 74231286

bouwgarant keurmerk

Woningontruiming is het leeghalen van een complete woning. Als het volledige huis vrij is gemaakt van inboedel, heeft de eigenaar de gelegenheid de woning te verhuren, verkopen of te slopen. Het ontruimen van een woning duurt slechts enkele dagen en kan al vanaf €150 gerealiseerd worden. Let bij het ontruimen op de opslagmogelijkheden van spullen, het aanwijzen van een coördinator en het onder de loep nemen van de administratie.

Wat is woning ontruimen?

Woningontruiming maakt het mogelijk om een volledige woning leeg te maken. Dit kan nodig zijn voor een mogelijke verkoop of wanneer een nieuwe huurder er zijn of haar intrek in wenst te nemen. Om dit te bewerkstelligen dient de complete inhoud van de woning te worden afgevoerd of verkocht. 

Wat wordt er gedaan bij het ontruimen van een woning?

In vele gevallen wordt er bij een woningontruiming gesproken van een “bezemschone” of “veeg schone” oplevering. Hieronder worden de volgende werkzaamheden verstaan:

 1. Het volledig leeghalen van de woning
 2. Verwijderen van vloerbedekkingen
 3. Verwijderen van schroeven en pluggen
 4. Demonteren gordijnrails
 5. Het dichten van gaten in muren en plafonds
 6. Het voorzien van kroonstenen bij lichtpunten

De werkzaamheden kunnen per aannemer verschillen. Zorg dus voor concrete afspraken!

Bent u op zoek naar een erkend ontruimingsbedrijf? Vraag dan nu een gratis offerte aan of kom met ons in contact dan helpen wij u een handje verder.

Hoe lang duurt een woningontruiming?

De duur van een woningontruiming is afhankelijk van de grootte van het project. Als u ervoor kiest om uw woning te laten ontruimen door een gerenommeerd ontruimingsbedrijf, dan zal de ontruiming slechts enkele dagen duren.

U kunt er ook voor kiezen om de woningontruiming eigenhandig uit te voeren. In een dergelijk geval dient u rekening te houden met de volgende aspecten:

 • Grootte van de woning
 • Hoeveelheid inboedel
 • Hoeveelheid vloerbedekking, gaten in muren en plafonds, schroeven en pluggen
 • Demontage gordijnrails
 • Monteren van kroonstenen bij lichtpunten
 • Afvoeren van de spullen

In de meest voorkomende gevallen duurt een woningontruiming 1 à 3 dagen. Dit is echter geheel afhankelijk van de omvang van de ontruiming.

Woningontruiming kosten

De gemiddelde kosten van een woningontruiming zijn afhankelijk van de hierboven genoemde aspecten. Aansluitend zijn de voorrijkosten en de afvalstort kosten. 

Dit zijn uitgaven die door verhuisbedrijven in rekening worden gebracht voor het overbruggen van de afstanden met de verhuiswagens, plus de afvalstort kosten voor het storten van onnodige meubels en dergelijke.  

Type kosten Gemiddelde kosten
Voorrijkosten Tussen €0,25 en €0,50 per kilometer
Afvalstort kosten Tussen €100 en €500

Ter verduidelijking van de gemiddelde kosten hebben wij enkele scenario’s voor u op een rij gezet.

Kosten huisontruiming

De gemiddelde kosten bij een woonhuis zijn afhankelijk van het type woning en de hoeveelheid inboedel.

Type woning Gemiddelde kosten
Woning met 1 á 2 kamers Tussen €150 en €500
Eengezinswoning Tussen €500 en €1500
Vrijstaande woning Tussen €700 en €1800

Kosten kantoorontruiming

De kosten bij een kantoorpand zijn afhankelijk van de oppervlakte en de hoeveelheid inboedel.

Kantoor oppervlakte Gemiddelde kosten
1 tot 100 m² Tussen €150 en €500
101 tot 151 m² Tussen €500 en €1500
Groter dan 151 m² Tussen €700 en €1800

Kosten schuur ontruiming

De kosten bij een schuur ontruiming zijn voornamelijk gebonden aan de hoeveelheid tijd dat het in beslag zal nemen. Zo zal er gekeken worden naar de spullen die er staan en of ze eenvoudig te verplaatsen zijn.

Schuur ontruimingskosten zijn dus gebonden aan het uurtarief van de partij waarmee u in zee gaat.

Wilt u graag uw woning, kantoorpand, schuur of een ander type pand laten ontruimen? Kom dan in contact met ons of vraag een gratis offerte aan.

Wanneer heb je woningontruiming nodig?

In bepaalde gevallen is het verstandig een woningontruiming aan te vragen. Dit kan zijn wanneer er sprake is van een overlijden, faillissement, huuropzegging of wanneer het pand niet netjes is opgeleverd. Vaak wordt er gekozen voor een woningontruiming omdat het zelf ontruimen een ingrijpende of emotionele klus kan zijn. 

Woning ontruimen na overlijden

Bij een emotionele gebeurtenis zoals het overlijden van een dierbaar familielid of vriend, is het helaas nodig dat de woning wordt leeggehaald. Dan krijgt u naast het verlies, de uitvaart en uw verdriet, dit er ook nog bij. 

In een dergelijk geval is het raadzaam om een erkend ontruimingsbedrijf zoals Sloop-Concurrent in te schakelen. Wij zullen met respect het huis ontruimen en bezemschoon voor u opleveren.

Ontruiming bij faillissement

Uw zaak is failliet en het gehele pand dient ontruimt te worden. Dit betekent dat de huurovereenkomst zal eindigen met een opzegtermijn van 3 maanden.

Mocht u over onvoldoende middelen bezitten voor ontruiming. Dan kunt u als gebruiker van het pand de curator dwingen tot ontruiming. U hoeft daarvoor enkel een verzoek in te dienen bij de curator. 

Heeft u nog vragen over een ontruiming bij een faillissement, dan kunt u altijd met ons in contact komen of meer lezen in dit artikel over faillissement ontruimingen

Ontruiming bij huuropzegging

Het opzeggen van de huur kan meerdere betekenissen hebben. Wat de reden  ook is, er dienen spullen uit het pand gehaald te worden. Als u graag de touwtjes in handen wilt hebben, dan kunt ervoor kiezen om zelf de ontruiming te regelen.

Als u de controle wilt, krijgt u 6 maanden opzegtermijn voordat het pand bezemschoon opgeleverd dient te worden. Wilt u dit werk liever uitbesteden? Dan kunt ervoor kiezen Sloop-Concurrent of een ander gerenommeerd ontruimingsbedrijf in te schakelen.

Pand niet netjes opgeleverd

Het komt voor dat bij een ontruiming of verhuizing het pand niet netjes wordt opgeleverd. Als u heeft gekozen om de ontruiming zelfstandig uit te voeren en u voldoet niet aan de eisen, binnen het opzegtermijn van 6 maanden, dan kan de verhuurder u ertoe dwingen alsnog een ontruimingsbedrijf in te schakelen.

Voorkom dit tijds- en geldverlies door direct een erkend bedrijf in te schakelen.

Waar op letten bij woningontruiming?

Bij een woningontruiming komen vele aspecten kijken. Door dit artikel te lezen zou u moeten weten waar u op moet letten. Om het makkelijk te maken volgt hier nu een opsomming van punten waar u op dient te letten bij een ontruiming:

 • Project grootte
  Vergis u niet in de hoeveelheid inboedel dat zich bevindt in uw pand en de grootte van het oppervlakte. Stel daarom een lijst op van meubilair per kamer.
 • Coördinatie
  Wijs iemand of uzelf aan als coördinator van het project. Zo voorkomt u dat taken blijven liggen of dubbel worden uitgevoerd.
 • Administratie
  Er zijn administratieve zaken die geregeld dienen te worden. Denk daarbij aan abonnementen of lidmaatschappen die geregistreerd staan op desbetreffende adres.

Vergunning nodig?

Heeft u het in de vingers om de ontruiming eigenhandig uit te voeren? Dan zou u zichzelf kunnen afvragen of u daar een vergunning voor nodig heeft. Dit is afhankelijk van wat voor werkzaamheden u wilt uitvoeren.

De uit te voeren werkzaamheden zijn bij ontruiming van een normale woningen en appartement eenvoudig uit te voeren. In dat geval zijn er geen vergunningen nodig om de ontruiming voort te zetten. Dienen er zaken gesloopt te worden waarbij meer dan 10 m³ afval vrij komt? Dan dient u een vergunning aan te vragen.

Wat gebeurd er met de spullen?

Wat er gebeurd met de spullen bij een woningontruiming is door u te bepalen. Zo kunt u ervoor kiezen de spullen op te laten halen door het leger des heils, voor de stort of voor recycling.

Leger des heils

Indien u uw inboedel tracht bruikbaar te zijn voor anderen, dan kunt u ervoor kiezen de spullen op te laten halen door het leger des heils. Kijk op de website https://www.legerdesheils.nl/ voor meer informatie over hun inboedel ophaaldienst. 

Stort

Zijn uw spullen niet meer bruikbaar? Dan kunt u ze laten vernietigen op de stort. Zorg voor een duidelijke afspraak middels een offerte voor de vernietiging van uw inboedel.

Recyclen

Het is ook mogelijk om uw inboedel of delen ervan op zekere hoogte te laten recyclen. Dit dient vooraf besproken te worden met desbetreffende partij.