Olivierstraat 16

2021BL Haarlem

Heeft u vragen?

(06) 4012 5121

E-mail versturen

info@sloop-concurrent.nl

Asbest herkennen: een complete gids

OVER SLOOP CONCURRENT

Offerte aanvragen?

INHOUDSOPGAVE

Hoe herken ik asbest? Hoe ziet asbest eruit? Welke kleur heeft asbest? Vaak krijgen we de vraag waar u als eigenaar van een pand waar mogelijk asbest in zit naar moet kijken om zeker te weten dat er ook echt asbesthoudende materialen in of om uw woning gebruikt zijn. Asbest is zeer lastig te herkennen dit omdat asbestvezels heel klein zijn en eigenlijk alleen onder een microscoop herkenbaar zijn.

Toch kunnen wij u wel een aantal kenmerken geven waar u op kunt letten;

  • Asbest heeft een vezelachtige structuur dit kunt u alleen herkennen bij beschadiging van het asbesthoudende materiaal of aan de zijkant waar het materiaal minder mooi is afgewerkt.
  • Asbesthoudend materiaal heeft vaak een specifiek geluid als er met bijvoorbeeld een schroevendraaier op wordt getikt, dit lijkt een beetje op het geluid van tikken op een schoolbord.
  • Heel soms kan de kleur een indicatie zijn deze is meestal blauw, bruin of wit helaas is deze kleur vaak alleen bij asbest als ruwe grondstof te herkennen en veranderd deze bij productie en verwerking.
  • U kunt ook letten op de toepassing van producten asbest werd vaak gebruikt in producten die hittebestendig of slijtvast moesten zijn. Omdat asbest een goedkope grondstof is zit deze vaak verwerkt in goedkopere producten geproduceerd voor 1993.
Asbest herkennen

Wat is asbest?

Asbest wat is dat? Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur gevormde mineralen die tot de groep silicaten behoren. Wist u dat het woord ‘asbest’ afgeleid is van het Griekse woord ‘asbestos’ wat onverwoestbaar betekend? Asbest stond dan ook om zijn goede eigenschappen bekend : slijtvast, sterk, isolerend en bestand tegen hoge temperaturen. Ook was het goedkoop daarom werd het veel gebruikt als grondstof in de bouw in golfplaten voor op daken, asbestcementen en asbestisolatie.

Asbest werd dan met of zonder bindmiddel verwerkt tot een grote variatie aan producten. Het werd bijvoorbeeld verwerkt met lijm, beton, gips of karton. Als het asbest goed vast blijft zitten in dit materiaal, dus als het hechtgebonden is en blijft, is het risico op gevaar voor de gezondheid zeer klein. Het materiaal moet dan wel in goede staat verkeren het moet niet bewerkt of gesloopt worden.

Niet-hechtgebonden asbest zit niet vast in een ander materiaal, hierdoor kunnen makkelijk asbestvezels vrijkomen. Het inademen van asbestvezels kan levensgevaarlijk zijn, daarom moet niet-hechtgebonden asbest bijna altijd verwijderd worden.

Hoe Sloop Concurrent te werk gaat

Voordat wij voor u aan de slag gaan, wilt u natuurlijk eerst weten hoe Sloop Concurrent te werk gaat? Hieronder vindt u een eenvoudige stappenplan. Wij ontzien u van A tot Z.

Offerte aanvragen

Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontvang binnen 24 uur een offerte op maat

Project inplannen

Gaat u akkoord met de offerte? Dan plannen wij de sloopwerkzaamheden met u in

Uitvoering werkzaamheden

Onze medewerkers gaan aan de slag. Wij leveren het project pas op, wanneer u 100% tevreden bent

asbest afvoeren
Medewerker Sloop Concurrent met kraan
Asbest herkennen
Asbestsanering

Asbest herkennen geur

Welke geur heeft asbest? Asbest heeft helaas geen specifieke geur, eigenlijk is het geurloos. Ook bij het vrijkomen van asbest bij bijvoorbeeld een brand kun je asbest niet ruiken. Dit komt omdat asbest zeer goed tegen hoge temperaturen kan en dus niet verbrand, meestal verbrand alleen de grondstof waar het asbest in verwerkt zit.

Dit is gelijk het lastig aan asbest, de meeste soorten asbest hebben geen specifieke soort kleur of geur. Hierdoor is het voor veel mensen lastig om de asbest te herkennen. Asbest herkennen aan de geur is dus in veel gevallen uitgesloten. Het enige wat u nog kunt doen is het toepassen van de bovenstaande tips, deze staan namelijk los van de geur en kleur van het materiaal. Asbest is een geheel natuurlijk product. Dit vezelachtige materiaal heeft dan ook verschillende soorten kleuren en geuren. Wanneer het is gebruikt bij een dak zal men vrijwel niets kunnen ruiken of zien. De kleur is meestal grijs, precies hetzelfde als de rest van het dak. Wordt het in muren of in andere draagconstructies gebruikt dan kan het een licht muffe geur hebben. Dit biedt natuurlijk nog geen houvast, het is daarom belangrijk dat u de volgende tips toepast voor het herkennen van mogelijke asbest:

Check de datum van het asbestmateriaal

Controleer wie de fabrikant is van het materiaal en zoek op internet of het asbest bevat. De datum van het gebouw of materiaal kunt u een hele hoop vertellen over asbestrisico. Gebouwen die tussen de jaren veertig en tachtig van de vorige eeuw zijn gemaakt, hebben naar alle waarschijnlijkheid wel enige vorm van asbestmaterialen in de constructie zitten. Is het gebouw na 1990 gebouwd dan weet u vrij zeker dat je wel safe zit. Al is een beetje extra controle natuurlijk nooit verkeerd. Door navraag te doen bij de fabrikant zelf bent u snel op de hoogte van de samenstelling van de materialen. Kunt u deze informatie niet opvragen dan zal je de volgende manieren moeten raadplegen.

Kijk naar de lopers van het asbest

Aan de buitenkant van gebouwen werden asbestplaten vaak vastgemaakt met aluminium lopers. Deze lopers worden vastgehouden door kleine spijkertjes zonder dat er een punt aan het einde zit. Nu is het wel lastig om de soort lopers te onderscheiden, deze kunnen nogal eens verstopt zitten onder het oppervlak. Dit geldt ook voor de binnenkant van de platen. Voor foto’s kunt u even op Google kijken. Herken je de constructie dan is de kans groot dat er asbest gebruikt is bij het bouwen. Naast de golfplaten zijn deze lopers ook veel te vinden bij onderdakplaten, bloembakken en leien voor dakbedekking.

Analyseer het oppervlak van het asbest

Asbestmaterialen hebben vaak een patroon op het oppervlak, het ziet eruit als allemaal kleine kuiltjes die over heel het oppervlak lopen. Nu zijn er ook asbestplaten met een gladdere textuur, echter komen deze niet zo heel veel voor. Ziet u dit patroon op het oppervlak dan is het handig om de voorzorgsmaatregelen tegen asbest in acht te nemen, gewoon voor de zekerheid.

Identificeer de asbest vorm

Asbest werd in vele verschillende vormen en maten gegoten om verschillende soorten doeleinden te dienen. Zo werden de bladen van asbest gebruikt om recht tegen muren aan de bouwen, en de roosters van asbest werden gecreëerd om onder de dakpannen te liggen. Elke vorm is afkomstig van een bepaalde soort fabrikant. Deze informatie kunt u opzoeken via internet. Deze info kan van belang zijn bij het herkennen van asbest in een bepaald bouwwerk. Let er wel op dat deze methode niet altijd even makkelijk is. Nu u weet dat er verschillende soorten asbest zijn is het lastig om hier onderscheid in te maken. Dit kan vooral lastig zijn wanneer de asbest is gebruikt als bovenlaag. U kunt hier niet bijkomen zonder iets te slopen (wat niet aan te raden is nu dit veel risico’s met zich meebrengt!)

Over Sloop Concurrent

Sloop Concurrent is een sloopbedrijf met een landelijke dekking. Onze gecertificeerde slopers voorzien heel Nederland van kwalitatief en correct sloopwerk. Met meerdere steunpunten door heel Nederland, kunnen wij u snel van dienst zijn. Onze 100 vakbekwame slopers zijn u dan ook graag van dienst en door onze efficiënte manier van werken, kunnen wij u onze sloopwerkzaamheden betaalbaar aanbieden.

Dagelijks helpen wij zowel particulieren als bedrijven met het slopen, renoveren en repareren van verscheidene objecten. Hierbij kunt u denken aan totaalsloop maar ook voor het verwijderen van een draagmuur of schoorsteen draaien onze ervaren slopers hun handen niet om. Wij durven onszelf dan ook een full-service sloopbedrijf te noemen.

Medewerker Sloop Concurrent
Sloop Concurrent aan het werk

Asbest herkennen aansteker

Wanneer u de bovenstaande tips hebt toegepast, dan is de kans groot dat je te maken hebt met asbest. Een van de manieren waarop u het zeker kunt weten is door dit te testen met een aansteker. Hoe doet u dit dan precies? Deze vlamtest houdt in dat u met een aansteker over de zichtbare vezelbundels heen gaat waar de plaat is gebroken. Dit kan bijvoorbeeld doen aan een hoekje of aan een ander losliggend stuk. Wanneer de vezels alleen maar opgloeien, en dus niet kapot gaan, dan gaat het waarschijnlijk om asbest. Houdt er rekening mee dat deze test niet altijd zal lukken, een asbest controle laten uitvoeren is de enige manier om er echt helemaal zeker van te zijn.

Exacte kosten weten? Vraag een offerte aan

Wilt u weten wat het slopen u gaat kosten? Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontvang binnen 24 uur een offerte via de e-mail. Wilt u liever dat wij u voorzien van een offerte bij u op locatie? Dan is dit natuurlijk geen probleem!

Soorten asbest

Asbest kun je verdelen in twee hoofdgroepen verschillend in samenstelling, structuur en vorm. De spiraalvormige of serpentijnachtige waaronder wit asbest (chrysotiel) en de recht of amfiboolachtige waaronder blauw asbest (crocidoliet), bruin asbest (amosiet), geel asbest (anthophylliet), grijs asbest (tremoliet) en groen asbest (actinoliet).
De kleur van asbest is vaak alleen in de ruwe grondstof te zien als het verwerkt is kan er meestal alleen door laboratoriumonderzoek aangetoond worden om welke soort asbest het gaat.

In Nederland komt de witte asbest het meeste voor ongeveer 85 procent van het gebruikte asbest is wit asbest. Wit asbest is ook het minst schadelijk, wit asbest is te herkennen aan de gekrulde vezel.

Daarnaast werd in Nederland ongeveer 10 procent bruin asbest gebruikt, deze soort is heel gevaarlijk omdat de vezel naaldvormig en heel dun is.
Blauwe asbest werd voor de overige 5 procent gebruikt, deze soort is het meest gevaarlijk dit komt door de weerhaakjes in de vezel. Door deze weerhaakjes komen deze vezels niet meer los en kunnen ze grote schade aan bijvoorbeeld de longen aanrichten.

Asbest werd jarenlang in verschillende continenten gewonnen. In de 19e eeuw werd asbest al gebruikt. Eerst nog voornamelijk in de scheepsbouw maar later ook in de bouw van huizen en bedrijfspanden. In de jaren 30 werd al bekend dat asbest schadelijk was voor de volksgezondheid, bouwvakkers kregen last van stoflongen en weten dit aan het werken met asbest. Hier werd echter niets mee gedaan en asbest bleef in gebruik, pas in 1993 werd er een verbod op het gebruik van asbest ingevoerd. Ook de opslag van asbest en het verwerken van asbest werd op 1 juli 1993 verboden.

Wat klanten over Sloop Concurrent zeggen

Sloop Concurrent zou natuurlijk nergens zijn zonder haar klanten. Dit is wat onze klanten over ons te zeggen hebben.

Joost van Aspen Particulier

Sloopwerkzaamheden door Sloop Concurrent uit laten voeren. Aardige gasten en goed werk afgeleverd. Zeker een aanrader!

Naomi Gonzales Particulier

Onze draagmuur laten verwijderen door Sloopbedrijf Sloop Concurrent. Alles goed gegaan en zeer content met het eindresultaat.

Ching Hui Bedrijf

Wij hadden last van onze schoorsteen. Deze vakkundig laten verwijderen door dit professionele sloopbedrijf. Alles volgens plan afgehandeld.

Sloop Concurrent: Certificeringen en verzekeringen

Als u het sloopwerk door Sloop Concurrent laat uitvoeren, dan kunt u op een fijne samenwerking rekenen. Sloop Concurrent is namelijk goed verzekerd. Wij maken gebruik van een CAR-verzekering (Construction All Risk verzekering), wat inhoudt dat wij verzekert zijn voor materiële schade die ontstaat tijdens de bouw of montage van gebouwen, wegen, bruggen en installaties. Wij hebben tot op heden nog nooit gebruik hoeven te maken van deze verzekering maar wij nemen graag het zekere voor het onzekere.

Sloop Concurrent is ook een erkend leerbedrijf en leiden de vakmannen van de toekomst op. Zo worden al onze slopers intern opgeleid en besteden wij geen werk uit. Dit ziet u niet alleen terug in de totale kosten maar ook in het eindresultaat. 

Bij het slopen van objecten moet er altijd rekening gehouden worden met asbest. Wij zijn dan ook in het bezit van het dNAA-certificaat. Hierdoor mogen wij asbest verwijderen en dit doen wij dan ook veilig en verantwoord.

VCA ISO 9001 Logo
Verzekering Klaverblad logo
dNAA logo
Erkend leerbedrijf logo

Vrijblijvende offerte aanvragen

Wilt u meer informatie over onze sloopwerken of zou u graag een gratis en vrijblijvende offerte van ons ontvangen? 

Wij streven ernaar u binnen 24 uur te voorzien van een op maat gemaakte offerte voor uw sloopproject.

Sloop Concurrent

Olivierstraat 16, 2021BL Haarlem

Scroll naar boven