Olivierstraat 16

2021BL Haarlem

Heeft u vragen?

(06) 4012 5121

E-mail versturen

info@sloop-concurrent.nl

Draagmuur verwijderen: een complete kostenoverzicht

OVER SLOOP CONCURRENT

Offerte aanvragen?

INHOUDSOPGAVE

Het verwijderen van een draagmuur kan in een woning voor een geheel andere uitstraling zorgen en is daarom een populaire klus die wij geregeld uitvoeren. Een draagmuur verwijderen is een risicovolle en intensieve klus die ruime ervaring en kennis vereist. Op deze pagina informeren we u over wat er allemaal komt kijken bij het verwijderen van een draagmuur, de kosten hiervan en waarom Sloop Concurrent de beste keuze is voor uw project.

Draagmuur verwijderen kosten

Wat is een draagmuur?

Een draagmuur is een muur waarop één of meerdere draagbalken rusten. Draagbalken zijn een onderdeel van de dragende constructie van uw woning of pand. De draagmuur is dus van groot belang, omdat dit een onderdeel van de basis is van de stabiliteit en veiligheid van uw woning of pand. Het is van groot belang dat de dragende constructie intact blijft of op de juiste manier aangepast wordt alvorens een draagmuur verwijderd wordt. Wanneer dit niet gedaan wordt kan er ernstige schade optreden aan de dragende constructie van uw woning, wat zorgt voor een onveilige situatie.

Hoe Sloop Concurrent te werk gaat

Voordat wij voor u aan de slag gaan, wilt u natuurlijk eerst weten hoe Sloop Concurrent te werk gaat? Hieronder vindt u een eenvoudige stappenplan. Wij ontzien u van A tot Z.

Offerte aanvragen

Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontvang binnen 24 uur een offerte op maat

Project inplannen

Gaat u akkoord met de offerte? Dan plannen wij de sloopwerkzaamheden met u in

Uitvoering werkzaamheden

Onze medewerkers gaan aan de slag. Wij leveren het project pas op, wanneer u 100% tevreden bent

Draagmuur laten verwijderen
Draagmuur verwijderen vergunning

Waarom een draagmuur verwijderen?

Het verwijderen van een draagmuur is een beslissing die u niet zomaar maakt. Er komen veel zaken kijken bij het doorbreken van een draagmuur. Zo kan het verwijderen van een stabiliserende muur veel problemen veroorzaken. Toch zijn er veel mensen die ervoor kiezen om een draagmuur te verwijderen. Waarom is dit eigenlijk? Er zijn meerdere redenen om een draagmuur te laten verwijderen, hieronder sommen wij enkele van deze redenen op.

Herindeling van ruimte: Een veelvoorkomende reden om een draagmuur te verwijderen, is om de ruimte te vergroten en een open indeling te creëren. Het laten verwijderen van een draagmuur tussen de keuken en de woonkamer bijvoorbeeld, kan een open keuken creëren. Het verwijderen van een dragende muur kan ook de lichtval in uw woning verbeteren, waardoor er meer licht uw woning kan betreden.

Aanpassen van indeling: In oudere woningen zijn de indelingen vaak niet afgestemd op onze huidige levensstijl. Het verwijderen van een draagmuur kan helpen om een woning aan te passen aan uw behoeften en wensen. Het creëren van een open keuken, een grotere badkamer of het combineren van kleine kamers tot een ruimere slaapkamer zijn enkele voorbeelden van moderniseringen die mogelijk zijn door het verwijderen van een draagmuur.

Verbeteren van communicatie: Het verwijderen van een draagmuur kan ervoor zorgen dat u meer kan communiceren met uw kinderen of partner. Door de dragende muur tussen verschillende leefruimtes weg te nemen, kunt u makkelijker met elkaar communiceren. Dit kan vooral gunstig zijn in huizen waar gezinnen graag samen tijd doorbrengen.

Waardevermeerdering van pand: Het verwijderen van een draagmuur kan de waarde van een woning verhogen. Een open indeling wordt vaak als aantrekkelijk beschouwd en kan potentiële kopers aanspreken. Hierdoor wordt uw pand meer waard. Zo kan het dus zijn dat de kosten die u maakt voor het verwijderen van de muur, direct weer terugverdiend worden.

Een draagmuur herkennen: betreft het een dragende muur?

Wilt u mogelijk een muur laten verwijderen, maar bent u er niet zeker van of deze muur wel of geen draagmuur is? Het herkennen van een draagmuur kan lastig zijn. Wilt u weten of het een dragende muur betreft? Controleer dit altijd zeer goed of eigenlijk nog beter: laat deze controle voor u uitvoeren door een specialist.

De bouwkundige tekeningen van uw woning of bedrijfspand kunt u gebruiken om te onderzoeken of de te verwijderen muur wel of geen draagmuur is. Let hierbij onder andere op onderstaande punten:

 • De muur loopt door naar de bovenliggende verdieping;
 • De muur is minstens 20 centimeter dik;
 • De muur klinkt massief wanneer u erop klopt;
 • De muur is een buitengevel;
 • De balken van de vloer eindigen in de muur;
 • De muur is gemaakt van baksteen, beton of kalkzand.

Laat het controleren van een draagmuur altijd doen door een ervaren professional! Sloop Concurrent heeft kundige en ervaren vaklieden in huis om deze controle voor u te verzorgen.

Medewerker Sloop Concurrent
Draagmuur herkennen
Draagmuur verwijderen en balk plaatsen

Kosten draagmuur verwijderen

Het blijft natuurlijk lastig om precies te vertellen wat het verwijderen van uw draagmuur gaat kosten. Zo zijn er meerdere factoren die de prijs kunnen beïnvloeden en is geen situatie hetzelfde. Om u toch een beeld te geven van de kosten voor het verwijderen van een draagmuur door Sloop Concurrent, hebben we onderstaand overzicht voor u gemaakt:

Benodigd documentKostenindicatie
Constructieberekening€ 150 – € 200
Bouwtekening€ 400 – € 500 (max € 1400)
Stempelplan€ 250 – € 300
Legeskosten omgevingsvergunningAfhankelijk per gemeente, +/- € 350

MateriaalkostenKostenindicatie
Stalen balk€ 250 – € 500

*Bovenstaande prijzen zijn een gemiddelde prijsindicatie, inclusief btw. Wanneer u een exacte prijsopgaaf wilt ontvangen raden wij u aan om een vrijblijvende offerte op te vragen.

Arbeidskosten (2 vakmannen gerekend)Kostenindicatie
Het slopen van de draagmuur€ 750 – € 1150
Het plaatsen van een stalen balk€ 750 – € 1150
Het afvoeren van vrijgekomen afval en puin€ 200 – € 500

Exacte kosten weten? Vraag een offerte aan

Wilt u weten wat het slopen u gaat kosten? Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontvang binnen 24 uur een offerte via de e-mail. Wilt u liever dat wij u voorzien van een offerte bij u op locatie? Dan is dit natuurlijk geen probleem!

Prijsbepalende factoren draagmuur verwijderen

Er zijn meerdere factoren die de totale kosten voor het verwijderen van een draagmuur beïnvloeden. Hierbij kunt u denken aan het aantal etages die zich boven de draagmuur bevinden, maar ook aan de arbeidsuren die een erkende vakman kwijt is aan het verwijderen van uw dragende muur. Hieronder vindt u alle prijsbepalende factoren.

Constructieberekening

Een constructieberekening is cruciaal voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning en het waarborgen van veiligheid. Het voorkomt fouten en onnodige kosten, vermindert verzakkingsrisico’s en scheurvorming, en zorgt voor een geschikte dragende constructie die het gewicht van uw draagmuur kan overnemen. Een vakman bepaalt eerst of de muur een draagmuur is voordat de constructieberekening wordt gemaakt. Als het geen draagmuur is, is er geen vergunning nodig en kunnen kosten worden bespaard. De prijs van de constructieberekening hangt af van de complexiteit en het aantal benodigde berekeningen. Het is ook raadzaam om een constructieberekening en bouwtekening te hebben bij nieuwe constructies om bouwfouten te voorkomen.

Vergunningen

Wanneer u ervoor kiest om een dragende muur te laten slopen, voert u een structurele wijziging aan uw woning of pand door. Vanwege deze wijziging is het van essentieel belang dat u veilig en doordacht te werk gaat. U gaat immers ingrijpen in de stabiliteit van uw woning of pand. Om die reden is het vrijwel altijd vereist om een vergunning aan te vragen. Door een vergunning aan te vragen met een constructieberekening en bouwtekening, kan uw lokale gemeente beoordelen of uw plannen veilig zijn. Zelfs bij gedeeltelijke verwijdering van een dragende muur is een omgevingsvergunning noodzakelijk, omdat u ook in dat geval de constructie van uw pand aanpast.

Draagbalk

Zoals u heeft kunnen lezen, is er een constructieberekening nodig om uit te rekenen hoe de constructie moet worden opgevangen. In een constructieberekening staat hoeveel balken er nodig zijn, hoe deze balken geplaatst moeten worden en hoeveel de balken moeten wegen. Deze balken zijn nodig om ervoor te zorgen dat uw woning of pand niet instort.

Het ligt een beetje aan de situatie, maar soms is een enkele horizontale balk al genoeg om de constructie op te kunnen vangen. Het komt ook voor dat er meerdere horizontale balken nodig zijn en vaak is het ook nodig om een verticale steunmuur te plaatsen. Deze steunmuur wordt geplaatst in de vorm van één of meer staanders of kolommen. Hoe meer balken er nodig zijn, hoe hoger de kosten.

Soorten draagbalken

Voor het ondersteunen van een constructie zijn verschillende soorten draagbalken beschikbaar. Door middel van een constructieberekening kan worden bepaald hoeveel draagbalken nodig zijn, welke lengte ze moeten hebben en welk type ze moeten zijn. Op deze manier worden de kosten van tevoren duidelijk en kan de vakman de dragende muur veilig verwijderen.

Draagbalken worden vaak gemaakt uit staal en zijn verkrijgbaar in diverse lengtes, variërend van 1 meter tot meer dan 4 meter. Ze kunnen verschillende vormen aannemen. De meest gangbare typen draagbalken zijn HEA-balken en IPE-balken.

Een HEA-balk heeft een vierkante vorm met de letter H. De H in HEA verwijst naar de vorm van het profiel, de contouren zijn namelijk hetzelfde als die van de hoofdletter H. De E staat voor Europa en de A duidt op een specifieke profielhoogte. Het is belangrijk op te merken dat deze letter geen afkorting vormt. HEA-balken worden hoofdzakelijk gebruikt als horizontale draagbalken binnen constructies.

Een IPE-balk is hoger dan dat deze breed is. Het profiel heeft de vorm van de hoofdletter I. De I in IPE staat voor de hoofdletter I, de P staat voor parallel en de E staat voor Europa. Ook IPE-balken worden hoofdzakelijk gebruikt als draagbalken, maar deze balken worden vaak gebruikt voor een steunmuur.

Om corrosie van stalen balken te voorkomen, worden ze vaak voorzien van een beschermende laag. Dit kan bijvoorbeeld een dun laagje zink zijn of een roestwerende verflaag.

Arbeidsloon

Gemiddeld neemt het verwijderen van een dragende muur door een sloopbedrijf of aannemer ongeveer twee dagen in beslag. Deze twee dagen omvatten de daadwerkelijke werkuren en niet de tijd die wordt besteed aan het aanvragen van vergunningen en het opstellen van constructieberekeningen. Afhankelijk van de omvang van de muur, de toegankelijkheid ervan en het aantal verdiepingen boven de muur, wordt bepaald hoeveel vakmensen er nodig zijn. Meestal zijn dit twee ervaren slopers. Hoe langer het sloopproces duurt en hoe meer vakmensen er nodig zijn, des te hoger zullen de kosten natuurlijk uitvallen.

Puin afvoeren

U heeft de keuze om het puin zelf af te voeren of dit door een medewerker van het sloopbedrijf te laten doen. Bij het verwijderen van een dragende muur ontstaat over het algemeen minder dan 10 kubieke meter puin. Hiervoor is een container voldoende, en kan deze geplaatst worden door het door u gekozen sloopbedrijf. De locatie van de container is ook bepalend voor de totale kosten. Als de container verder van de woning of bedrijfspand geplaatst dient te worden, kost het afvoeren van het puin natuurlijk meer tijd en ziet u dit terug in de totale kosten. Is uw woning gelegen op een etage dat hoger is dan de begane grond? Dan is het lastiger om het puin af te voeren, waardoor de kosten zullen stijgen. Voor het afvoeren van puin kunt u rekening houden met een bedrag tussen de € 200,- en € 450,-.

Wat klanten over Sloop Concurrent zeggen

Sloop Concurrent zou natuurlijk nergens zijn zonder haar klanten. Dit is wat onze klanten over ons te zeggen hebben.

Joost van Aspen Particulier

Sloopwerkzaamheden door Sloop Concurrent uit laten voeren. Aardige gasten en goed werk afgeleverd. Zeker een aanrader!

Naomi Gonzales Particulier

Onze draagmuur laten verwijderen door Sloopbedrijf Sloop Concurrent. Alles goed gegaan en zeer content met het eindresultaat.

Ching Hui Bedrijf

Wij hadden last van onze schoorsteen. Deze vakkundig laten verwijderen door dit professionele sloopbedrijf. Alles volgens plan afgehandeld.

Mogelijk bijkomende kosten

Nu u weet wat de prijsbepalende factoren bij het verwijderen van een draagmuur zijn, wilt u waarschijnlijk ook weten waardoor de kosten hoger uit kunnen vallen. Hier kunt u dan rekening mee houden en zo kunt u misschien zelfs besparen op de kosten. Hieronder hebben wij deze voor u op een rijtje gezet.

Leeftijd: Als de woning wat ouder is, dan kan het zijn dat de constructie wat zwakker is. Hoe zwakker de constructie, hoe meer werk om de dragende functie van een draagmuur op te vangen. Dit ziet u dan ook terug in de totale kosten.

Fundering: Dienen er werkzaamheden aan de fundering worden uitgevoerd? Werkzaamheden aan de fundering brengen vaak extra kosten met zich mee. Is uw fundering niet sterk genoeg of vertoont deze andere defecten? Dan kunt u rekening houden met een aardige prijsstijging.

Aantal verdiepingen: Hoe meer verdiepingen boven de draagmuur, hoe hoger de kosten. Dit komt doordat de draagmuur dan meer gewicht op moet vangen. Dit wordt gedaan met balken en hoe zwaarder het gewicht, hoe zwaarder de balken moeten zijn.

Balken en gewicht: Zijn er zwaardere balken nodig? Dan gaan de kosten ook omhoog. Dit komt niet alleen door de aanschaf van het materiaal, maar ook omdat het plaatsen van zwaardere balken simpelweg lastiger is. Hierdoor gaan de arbeidsuren ook nog eens omhoog.

Leidingen en elektriciteitsdraden: Lopen er leidingen of elektriciteitsdraden door (of langs) de te verwijderen draagmuur? Dan dienen deze waarschijnlijk verlegd te worden. Dit ziet u natuurlijk terug in de totale kosten.

Bespaartips voor het verwijderen van een draagmuur

Helaas kunt u weinig op de kosten besparen bij het verwijderen van een draagmuur. Het verwijderen van een draagmuur dient op een veilige en verantwoorde manier gebeuren. Bijna alle werkzaamheden dienen uitgevoerd te worden door een professioneel bedrijf. Hierdoor kunt u weinig klussen uit handen geven en valt er dus op weinig werkzaamheden te besparen. Wij hebben wel enkele tips voor u waardoor u toch misschien minder geld kwijt bent dan verwacht.

Grotere verbouwing: Als het verwijderen van de draagmuur een onderdeel is van een grotere verbouwing, kunt u ervoor kiezen om een totaalprijs te vragen voor de algehele verbouwing. Sloopbedrijven zijn dan altijd geneigd om nog iets van de totale kosten af te halen. Misschien berekenen ze u iets minder voor de gemaakte arbeidsuren of kunnen ze de container die toch al nodig was voor een groter project, meenemen in de prijs.

Bouwmaterialen: Een kostenpost bij het slopen van een draagmuur waar u wel op kunt besparen is het materiaal. Zo kunt u zelf op zoek gaan naar materialen die momenteel voordeliger zijn bij de bouwmarkt, of kunt u samen met het sloop- of bouwbedrijf kijken naar de voordeligste optie qua draagbalken. Let wel op de kwaliteit van het materiaal!

Offertes vergelijken: Zoals bij elk project kunt u op de kosten besparen door meerdere offertes te vergelijken. Bij een professioneel sloopbedrijf zoals Sloop Concurrent kunt u een geheel vrijblijvende offerte aanvragen. Zo kunt u onze tarieven vergelijken met die van een concurrent en zit u nergens aan vast. Wij kunnen u wel overtuigen, maar wij hebben liever dat u zelf ervaart dat wij onderaan de streep het voordeligst zijn.

Constructieberekening: Als u meerdere werkzaamheden in één keer uit laat voeren, dan kan dit met dezelfde bouwtekening. U hoeft dus geen meerdere bouwtekeningen te laten maken, wat weer scheelt in de totale kosten. Als u door een constructeur de constructieberekening en een stempel tegelijkertijd laat maken, dan scheelt dit ook weer.

Voor- en nadelen draagmuur verwijderen

Zoals bij alles in het leven, zijn er ook verschillende voor- en nadelen op te noemen voor het verwijderen van een draagmuur. Hieronder vindt u enkele van deze voor- of nadelen.

Voordelen draagmuur verwijderen

Het grote voordeel van het verwijderen van een dragende muur is natuurlijk dat u uw gewenste aanpassingen aan uw huis kunt realiseren. U kunt bijvoorbeeld die open keuken creëren waar u altijd al van gedroomd heeft, of u kunt van twee kamers één prachtige grote kamer maken. Daarnaast biedt het verwijderen van een dragende muur ook de mogelijkheid om meer natuurlijk licht binnen te laten en een gevoel van ruimtelijkheid te creëren. Het opent nieuwe mogelijkheden voor het ontwerp en de indeling van uw huis, waardoor u uw leefruimte op een geheel nieuwe manier kunt benutten.

Nadelen draagmuur verwijderen

Het weghalen van een dragende muur is een complexe en risicovolle taak. Er zijn verschillende aspecten om rekening mee te houden en het verwijderen van een dragende muur kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Het weghalen van een dragende muur kan dus behoorlijk prijzig zijn, wat op zich natuurlijk al een nadeel is.

Wij adviseren u om het verwijderen van een dragende muur als laatste optie te overwegen. Als het mogelijk is om een niet dragende muur te verwijderen om aan uw wensen te voldoen, raden wij dit persoonlijk aan. Dit resulteert vaak in minder werkzaamheden en daardoor lagere kosten. U heeft geen vergunning nodig en ook geen dure constructeur. Bovendien bespaart u op de kosten van een vervangende constructie, wat u merkt in uw portemonnee.

Stappenplan draagmuur verwijderen

Het is belangrijk om vanaf de eerste stap zorgvuldig te werk te gaan bij het verwijderen van een draagmuur. Sloop Concurrent werkt volgens een vaste werkwijze die ons vele tevreden klanten heeft opgeleverd. Wij gaan te werk volgens onderstaande stappen.

 1. Betreft het een draagmuur? Is de muur die u wenst te verwijderen daadwerkelijk een draagmuur? Dit onderzoeken we door de bouwtekening van uw woning of (bedrijfs)pand nauwkeurig erop na te slaan.
 2. Goede voorbereiding: Het verwijderen van een draagmuur is een flink project. Het is daarom zeer belangrijk om vooraf goed in kaart te brengen wat het uiteindelijke gewenste resultaat is. Dit doen we door samen met u een aantal vragen door te nemen en uw antwoorden en de bouwtechnische mogelijkheden te combineren tot het perfecte bouwplan.
 3. Constructieberekening maken: Wanneer blijkt dat het gaat om een draagmuur is een constructieberekening nodig om een benodigde vergunning aan te vragen bij uw gemeente.
 4. Stempelplan voor stempels: Een stempelplan is een plan voor de tijdelijke opvang van een draagmuur gedurende de sloop van de bestaande muur en het aanbrengen van de vervangende draagconstructie. De juiste wijze van bestempeling voorkomt het risico op verzakking met scheuren als gevolg.
 5. Vergunning aanvragen: Met de bovengenoemde constructieberekening kunt u de aanvraag bij de gemeente indienen. De specialisten van Sloop Concurrent kunnen dit proces indien gewenst voor u verzorgen.
 6. Stalen constructie plaatsen: De stalen constructie zoals deze berekend is in de constructieberekening wordt nu geplaatst. Deze dient ter blijvende ondersteuning van de dragende constructie om het gewicht van de verwijderde draagmuur te kunnen dragen. Onze specialisten zorgen voor een professionele plaatsing van de stalen constructie onder strenge veiligheidseisen.

Draagmuur gedeeltelijk verwijderen

Het kan zijn dat het gedeeltelijk verwijderen van een draagmuur voldoende ruimte creëert om uw gewenste project tot een succes te maken. In deze situaties is het kiezen voor het gedeeltelijk doorbreken van een draagmuur de meest logische keuze:

 • Het maken van een extra raam;
 • Het maken van een extra deur;
 • Het maken van een doorgang;
 • Het maken van een open keuken;
 • De garage omvormen tot een leefruimte.

Het gedeeltelijk verwijderen of doorbreken van een draagmuur vereist een goed doordacht plan. Het is daarom belangrijk om een ontwerp te laten maken van de situatie die u wenst te behalen met de verbouwplannen. Met een nauwkeurig en duidelijk ontwerp heeft u de basis voor de verbouwing al in handen. Op basis van het ontwerp zal er een constructieberekening, aanvraag van de omgevingsvergunning en een offerte ten behoeve van de werkzaamheden kunnen worden verzorgd.

Sloop Concurrent aan het werk
draagmuur-verwijderen

Zelf een draagmuur verwijderen?

Het doorbreken of gedeeltelijk verwijderen van een draagmuur lijkt misschien een kleine klus, maar niets is minder waar. Ook aan het gedeeltelijk verwijderen van een draagmuur zijn risico’s verbonden. Het kan zijn dat de gedeeltelijke verwijdering van de draagmuur zorgt voor scheuren of verzakkingen in het pand. Wanneer hier niet snel genoeg op wordt ingegrepen is het mogelijk dat dit zich uit in grotere schade, zelfs met instortingsgevaar in het uiterste geval.

Neem geen onnodige risico’s en zet uw veiligheid voorop. Kies ervoor om werkzaamheden aan uw draagmuren over te laten aan ervaren professionals van Sloop Concurrent. Wij garanderen niet alleen een veilige werksituatie, maar ook het beste resultaat voor uw project.

Grootste risico’s wanneer u zelf (gedeeltelijk) een draagmuur sloopt:

 • Er kunnen scheuren en verzakkingen in uw woning of pand ontstaan;
 • Er kan als gevolg van scheuren en verzakkingen ernstige schade optreden met instortingsgevaar als gevolg;
 • Het krijgen van een flinke boete is een mogelijk gevolg wanneer u zelf een draagmuur (deels) gesloopt zonder te voldoen aan de gestelde wet- en regelgeving.

Een niet dragende muur afbreken

Wilt u een niet dragende muur laten verwijderen? Dan zijn de kosten natuurlijk een stuk voordeliger. Hierbij kunt u denken aan een bedrag tussen de € 175 tot € 800,-. De prijsbepalende factoren bij het verwijderen van een muur zijn de grootte van de muur en het afvoeren van puin.

Het verwijderen van een niet dragende muur is voordeliger omdat er geen rekening gehouden hoeft te worden met constructieve wijzigingen. Hierdoor heeft u dus vaak geen vergunning nodig en kan de sloper gelijk aan de slag.

Sloop Concurrent: Certificeringen en verzekeringen

Als u het sloopwerk door Sloop Concurrent laat uitvoeren, dan kunt u op een fijne samenwerking rekenen. Sloop Concurrent is namelijk goed verzekerd. Wij maken gebruik van een CAR-verzekering (Construction All Risk verzekering), wat inhoudt dat wij verzekert zijn voor materiële schade die ontstaat tijdens de bouw of montage van gebouwen, wegen, bruggen en installaties. Wij hebben tot op heden nog nooit gebruik hoeven te maken van deze verzekering maar wij nemen graag het zekere voor het onzekere.

Sloop Concurrent is ook een erkend leerbedrijf en leiden de vakmannen van de toekomst op. Zo worden al onze slopers intern opgeleid en besteden wij geen werk uit. Dit ziet u niet alleen terug in de totale kosten maar ook in het eindresultaat. 

Bij het slopen van objecten moet er altijd rekening gehouden worden met asbest. Wij zijn dan ook in het bezit van het dNAA-certificaat. Hierdoor mogen wij asbest verwijderen en dit doen wij dan ook veilig en verantwoord.

VCA ISO 9001 Logo
Verzekering Klaverblad logo
dNAA logo
Erkend leerbedrijf logo

Veelgestelde vragen over het verwijderen van een draagmuur

De kosten voor het verwijderen van een draagmuur liggen tussen de € 1.000 en € 4.000 voor een huis met één verdieping. Zijn er meerdere verdiepingen die zich nog boven de draagmuur bevinden? Hou dan rekening met een prijsstijging. Zo kan het verwijderen van uw dragende muur van € 4.000 tot zelfs wel € 10.000  gaan kosten. Wilt u weten wat uw project gaat kosten? Neem dan altijd eerst contact met ons op.

Gemiddeld genomen duurt het ongeveer twee dagen om een draagmuur te verwijderen. Deze periode omvat echter niet de tijd die nodig is voor het aanvragen van een omgevingsvergunning en het opstellen van een constructieberekening. De daadwerkelijke duur van het werk is uiteraard afhankelijk van de specifieke draagmuur die verwijderd moet worden. Als er meerdere verdiepingen boven de draagmuur aanwezig zijn, kan dit een negatieve invloed hebben op de totale tijdsduur.

Voor het verwijderen en opvangen van een draagmuur is altijd een omgevingsvergunning vereist. Deze vergunning kan worden aangevraagd bij het omgevingsloket van uw gemeente. Om de vergunning aan te vragen, is een constructieberekening vereist. Het verkrijgen van een omgevingsvergunning is noodzakelijk omdat u een structurele wijziging aan uw woning uitvoert.

Wilt u weten hoe u een draagmuur kunt herkennen? Er zijn verschillende methoden om een draagmuur te onderscheiden van een gewone muur. We raden u echter altijd aan om de bouwtekeningen te raadplegen. U kunt wel wat vooronderzoek te doen door op de muur te kloppen of door te kijken of de muur hol is. Klinkt de muur hol? Dan betreft het vaak geen dragende muur.

Het is zeker mogelijk om een deur te plaatsen in een draagmuur, maar er zijn enkele belangrijke factoren waar u rekening mee moet houden. Het is namelijk niet zomaar toegestaan om een deel van een draagmuur te verwijderen. Als u werkzaamheden aan een draagmuur wilt uitvoeren, raden wij u altijd wel aan om een professioneel bedrijf in armen te nemen.

Dit wordt gedaan met balken en / of een steunmuur. Er zijn twee soorten draagbalken, namelijk HEA-balken en IPE-balken. Een HEA-balk wordt vaak gebruikt als horizontale draagbalken en de IPE-balk als verticale draagbalken.

De draagkracht van beton is het sterkst bij een draagmuur. Een draagmuur bevindt zich meestal aan de zijkanten van de woning, wat betekent dat de vloer in het midden van de woning minder sterk is. In het algemeen wordt aangeraden om niet meer dan 450 kilo per vierkante meter te belasten.

Een draagmuur kan zeker verplaatst worden. Hier is wel de nodige precisie en ervaring voor vereist. Dit is dus niet een klus die u zomaar even uitvoert. Laat het verplaatsen van een draagmuur dan ook over aan een erkende vakman.

Draagmuur laten verwijderen door Sloop Concurrent

Wilt u een draagmuur in uw woning of bedrijfspand laten verwijderen? Kies ervoor dit intensieve project uit te laten voeren door de ervaren specialisten van Sloop Concurrent. Onze experts voorzien u graag van gratis en vrijblijvend advies inclusief een gedetailleerde offerte en staan voor u klaar om met u mee te denken. Uw wensen gecombineerd met ons vakmanschap maken het project tot een gegarandeerd succes!

Neem voor meer informatie of een gratis en vrijblijvende offerte contact met ons op. Ons contactformulier vindt u op deze website. Per e-mail zijn wij bereikbaar op: info@sloop-concurrent.nl en u kunt ons bellen op telefoonnummer: 06-40125121.

Sloop Concurrent

Olivierstraat 16, 2021BL Haarlem

Scroll naar boven