Schoorsteen verwijderen

Kleine en grote sloopklussen altijd voor de beste prijs!

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Wilt u uw schoorsteen verwijderen? Bijvoorbeeld omdat u problemen heeft met uw huidige schoorsteen of omdat u meer woonruimte wilt creëren? Wat veel mensen niet weten is dat het verwijderen van een schoorsteen een specialistische klus is die u het beste door ervaren slopers kunt laten uitvoeren. Aan de buitenkant kunt u namelijk niet zien of het een dragende schoorsteen is of dat de schoorsteen vol asbest zit.

Schoorsteen verwijderen

Er zijn meerdere redenen waarom u een schoorsteen laat verwijderen

Er kunnen verschillende redenen zijn om uw schoorsteen te verwijderen.

Defecten aan uw schoorsteen: U metselwerk kan poreus worden, er kunnen scheuren in de bakstenen ontstaan of kunnen kapotte loodslabben voor lekkages zorgen. Een defect aan uw schoorsteen kan er ook voor zorgen dat er kou uw pand binnendringt of dat er stabiliteitsproblemen ontstaan. Wij raden u in deze situatie aan om uw schoorsteen te verwijderen.
Extra woonruimte: Wilt u meer leefruimte in uw woning? Een schoorsteen staat natuurlijk prachtige maar een rechte muur biedt natuurlijk meer mogelijkheden. Zo kunt u de woonruimte beter indelen en kunt u meer met uw interieur.
Niet meer functioneel: Maakt u geen gebruik meer van uw oude schoorsteen? Misschien heeft u een nieuwe rookafvoer laten plaatsen of maakt u tegenwoordig gebruik van een warmtepomp? Dan kan de ongebruikte schoorsteen verwijderd worden.
Het plaatsen van een nieuwe rookafvoer: Tegenwoordig bestaan er rookafvoeren van inox. Een moderne oplossing die bovendien veel makkelijker te onderhouden is.

Wat kost een schoorsteen verwijderen ongeveer?

Wilt u graag uw oude schoorsteen laten verwijderen? En bent u benieuwd wat dat u gaat kosten?

De exacte kosten voor een schoorsteen verwijderen zijn van een aantal factoren afhankelijk:

 • Laat u alleen de schoorsteen op het dak verwijderen, de schouw of beide?
 • Hoe wilt u dat wij het gat in uw dak afwerken?
 • De grootte van de schoorsteen.
 • De bereikbaarheid van de schoorsteen.
 • Is het een dragende schoorsteen of niet-dragende schoorsteen?
 • Hoe complex is het verwijderen van de schoorsteen (asbest, vogelnest, creosoot)?
 • Wilt u weten wat het verwijderen van de schoorsteen u precies gaat kosten?

Onderaan deze pagina vraagt u vrijblijvend een offerte op maat aan.

Om u toch alvast een indicatie te geven, sommen we hieronder enkele richtprijzen op.

Soort werkzaamhedenGemiddelde prijs
Schoorsteen op het dak verwijderen€ 1400 – € 2000
Schouw verwijderen€ 1700 – € 3000
Schoorsteen + schouw verwijderen€ 3000 – € 5000

Bent u vergunningsplichtig bij het verwijderen van een schoorsteen?

Wij krijgen regelmatig de vraag: heb ik een vergunning nodig om mijn schoorsteen te verwijderen? Een terechte vraag, want er zijn wel degelijk situaties waarin u inderdaad een vergunning moet aanvragen bij de gemeente.

Factor 1: Woningstabiliteit
De eerste vraag die u zich moet stellen is: is mijn schoorsteen een dragende schoorsteen of niet-dragende schoorsteen? Het slopen van een dragende schoorsteen kan namelijk de stabiliteit van uw woning ernstig verslechteren. Met een beetje pech ontstaat er zelfs instortingsgevaar. Bij een dragende schoorsteen is de kans groot dat u een bouwvergunning moet aanvragen.
Factor 2: Meer puinafval dan 10m3
Komt er bij het verwijderen van de schoorsteen meer dan 10m3 afval vrij? Dan bent u verplicht dit te melden bij de gemeente.
Factor 3: Asbest in schoorsteen
In schoorstenen die gebouwd zijn vóór 1995 kan asbest voorkomen. Dit asbest kan vrijkomen tijdens het slopen van de schoorsteen. In dat geval heeft u altijd een meldingsplicht. De regels hiervoor verschillen per gemeente.

Vrijblijvende offerte aanvragen?

U ontvangt een offerte binnen 24 uur

Stappenplan verwijderen schoorsteen

Bent u benieuwd hoe het verwijderen van een schoorsteen in zijn werk gaat? Hieronder nemen we u stap voor stap mee in onze werkwijze.

Stap 1: De inspectie

Een schoonsteen verwijderen begint met een professionele inspectie door onze slopers. We moeten immers weten of het een dragende of niet-dragende schoorsteen betreft. Ook wordt de stabiliteit van het metselwerk bekeken. Bovendien bekijken we op welke manier onze slopers veilig aan de klus kunnen beginnen en op welke plaats we de steiger bouwen.

Erg belangrijk: wij controleren ook op voorhand of er asbest, creosoot of een vogelnest in de schoorsteen zit.

Stap 2: Schoorsteen verwijderen

Er zijn verschillende opties bij het verwijderen van een schoorsteen:

 • Alleen de schoorsteen op het dak verwijderen.
 • Alleen de schouw binnenshuis verwijderen.
 • De schoorsteen én schouw verwijderen.

Schoorsteen op het dak verwijderen

Heeft uw schoorsteen geen functie meer, maar vindt u de schouw binnenshuis karakteristiek? Dan kunt u ervoor kiezen om de schoorsteen op het dak te verwijderen. Vooral wanneer deze scheuren begint te vertonen, kou doorlaat of afbrokkelt.

Via een steiger klimmen onze slopers op uw dak waar ze de schoorsteen verwijderen. Daarna werken ze het gat netjes en waterdicht voor u af. Hoe onze slopers het dak afwerken is geheel aan u. U kunt kiezen voor het dak dichtmetselen, het dak bekleden met een dakbedekking naar keuze of een schoorsteenkap plaatsen.

Schouw verwijderen

U kunt de schoorsteen op het dak niet altijd verwijderen. Bijvoorbeeld als het een gezamenlijke schoorsteen is die u deelt met uw buren. Ook kan het voorkomen dat de gemeente geen toestemming geeft voor het verwijderen van de oude schoorsteen. In dat geval kunt u ervoor kiezen alleen de schouw binnenshuis te laten verwijderen. Hiermee creëert u meteen extra woonruimte.

Eerst bouwen wij een draagconstructie om de schoorsteen op het dak te ondersteunen. Daarna wordt de schouw van boven naar beneden gesloopt. En de muur? Die werkt onze stukadoor keurig en strak voor u af.

Schoorsteen + schouw verwijderen

Wilt u zowel de schoorsteen op het dak als de schouw verwijderen? Dan beginnen wij met het bouwen van een stellage binnen- en buitenshuis.

Wanneer het een dragende schoorsteen betreft, is de klus arbeidsintensiever dan wanneer het een niet-dragende schoorsteen betreft. Er moet dan namelijk eerst een tijdelijke draagconstructie worden gebouwd om instortingsgevaar tijdens de werkzaamheden te voorkomen. Uiteindelijk wordt een permanente draagconstructie gebouwd met balken of een latei. Na het verwijderen van de schoorsteen en schouw wordt de wand keurig strak afgewerkt en het gat in het dak waterdicht gerestaureerd.

Stap 3: Roetlaag

Als wij een schoorsteen verwijderen is de kans groot dat er een roetlaag zichtbaar wordt. Roet heeft zich namelijk jarenlang kunnen ophopen in de schoorsteen. Roet is een kankerverwekkende stof die zich vroeg of laat een weg door uw pleisterwerk heen baant. Ook kan roet uit een oude schoorsteen ontzettend gaan stinken. Wij zorgen er daarom voor dat deze roetlaag volgens alle voorschriften wordt verwijderd, behandeld en afgewerkt.

Heeft u schoorsteen op zolder last van defecten? Wij verwijderen u deze graag voor u

Heeft u last van lekkages door uw schoorsteen, of laat de oude schoorsteen veel kou door? Dan kunt u ervoor kiezen om de schoorsteen op zolder te verwijderen. Door alleen de schoorsteen te verwijderen op zolder, voorkomt u lekkages en kou in de rest van uw huis, maar hoeft niet de hele schoorsteen verwijderd te worden. Dat is goedkoper én het zorgt ervoor dat de karakteristieke schouw behouden blijft.

Kosten schoorsteen verwijderen

Heeft u een gedeelde schoorsteen? Ook deze kunnen wij voor u verwijderen

Een gedeelde schoorsteen verwijderen is altijd complexer dan een eigen schoorsteen verwijderen. Een gedeelde schoorsteen is een schoorsteen die op de scheiding staat van uw huis en dat van uw buren. Feitelijk gezien is het dus gezamenlijk eigendom dat u niet zomaar mag slopen.

In veel gemeentes is het bovendien lastig om een vergunning te krijgen voor het verwijderen van een gezamenlijke schoorsteen. Dit omdat het het straatbeeld ontsiert. Informeer daarom op voorhand bij zowel uw buren als bij de gemeente of de sloop van de schoorsteen mogelijk is.

Asbest is levensgevaarlijk. Laat asbest spoedig verwijderen

Als u een schoorsteen van vóór 1995 verwijdert is de kans groot dat er asbest aanwezig is. Vroeger werd asbest namelijk gebruikt als brandwerend materiaal in en rondom de schoorsteen en schouw.

Heeft u een oudere schoorsteen? Neem dan geen risico en laat uw schoorsteen eerst grondig inspecteren. Blijkt na inspectie dat er asbest in de schoorsteen zit? Dan bent u verplicht dat te melden bij de gemeente. Ook moet de schoorsteen verwijderd worden door een gecertificeerd saneringsbedrijf.

Asbest in uw schoorsteen: waar zit het?

Asbest kan voorkomen op de volgende plekken:

 • Rookkanaal en ventilatiekanaal
 • Schouw
 • Schoorsteenmantel
 • Schoorsteenpijp
 • In het cement.

Asbest is levensgevaarlijk. Laat asbest spoedig verwijderen

Een asbest schoorsteen verwijderen mag u nooit zelf doen. Ook zelf asbest verwijderen uit de schoorsteen is zeer gevaarlijk. De kans dat er kankerverwekkende stoffen vrijkomen is een te groot risico voor uw gezondheid en de gezondheid van uw medebewoners.

Creosoot is brandgevaarlijk en de grootste reden voor schoorsteenbranden

In Nederland komen er jaarlijks 2.000 schoorsteenbranden voor. Dit komt bijna altijd door creosoot. Creosoot is een teerachtige laag die zeer brandbaar is. Creosoot ontstaat als hout niet volledig ontbrandt in uw kachel. Vaak komt dit omdat het hout te vochtig is. Daarom is het ook zo belangrijk om hout goed te laten drogen voordat u het stookt.

Heeft u creosoot in uw schoorsteen? Dit kunt u niet zomaar verwijderen door de schoorsteen te laten vegen. Dit moet specialistisch gebeuren met een kettingborstel. Het nadeel is dat niet iedere schoorsteen hiervoor gemaakt is. Is uw schoorsteen te poreus om de creosoot met een kettingborstel te laten verwijderen? Dan kunt u ervoor kiezen om de schoorsteen in zijn geheel te laten verwijderen door onze gecertificeerde slopers.

U mag een vogelnest niet zomaar verwijderen uit uw schoorsteen

In ons land komt het regelmatig voor dat er een vogelnest in de schoorsteen blijkt te zitten. Helaas gooit dat flink roet in het eten voor de werkzaamheden. U mag een vogelnest namelijk niet zomaar verwijderen, zeker niet tijdens de broedperiode (maart – september). De beste timing voor het verwijderen van uw schoorsteen met nest is dan ook rond eind september of begin oktober. Dan zitten er geen broedende vogels meer op het nest en bent u het stookseizoen voor.

Tip: wilt u een vogelnest in uw schoorsteen voorkomen? Dan kunt u preventief een rooster of schoorsteenkap laten plaatsen.

Sloopbedrijf

Het aantal bijen kan aardig oplopen in een ongebruikte schoorsteen

Een ongebruikte schoorsteen is een broednest voor bijen. Een tijd geleden was het nog in het nieuws. Een echtpaar bleek 100.000 bijen en wel 70 liter honing in de schoorsteen te hebben zitten. De honing droop uiteindelijk via het plafond de woning in. Merkt u dat er bijen rond uw schoorsteen zitten? Dan is het slim om uw schoorsteen preventief te laten verwijderen. Dan bespaart u een hoop ellende achteraf.

Wij helpen u van A tot Z. Wij kunnen u ook helpen met het plaatsen van een nieuwe schoorsteen

Wilt u uw oude schoorsteen verwijderen en meteen een nieuwe rookafvoer laten plaatsen? Dat kan! Vaak wordt een oude schoorsteen verwijderd omdat de woning wordt verwarmd met een centrale verwarming of warmtepomp. De schoorsteen heeft dan simpelweg geen functie meer.

Tegenwoordig zijn ook rookafvoerkanalen van inox mogelijk. Dit is een rond rookkanaal dat modern oogt en makkelijk te onderhouden is. Na het verwijderen van de oude schoorsteen plaatsen wij meteen een nieuw rookafvoerkanaal voor u.

Schoorsteen niet verwijderen? Wij kunnen deze ook voor u renoveren

Wilt u uw schoorsteen niet verwijderen, maar is de huidige constructie niet langer stabiel, of heeft u last van lekkages of tocht? Wij kunnen de schoorsteen ook voor u renoveren. Onze vakmensen verwijderen enkel de onderdelen van de schoonsteen die aan vervanging toe zijn en zullen deze keurig voor u restaureren.

Sloopbedrijf Sloop Concurrent

Schoorsteen laten verwijderen uitbesteden of zelf doen?

Om geld te besparen willen veel mensen zelf hun schoorsteen verwijderen. Toch is dit sterk af te raden. Hoewel het op het eerste gezicht misschien een simpele klus lijkt, komt er in de praktijk veel vakkennis bij kijken.

Zo moet u allereerst kunnen controleren of het een dragende schoorsteen is. Anders loopt u het risico van instortingsgevaar van uw woning. Bovendien kan er in schoorstenen ouder dan 1995 asbest voorkomen.

Exacte kosten weten? Een digitale offerte binnen 24 uur

Als u uw schoorsteen laat verwijderen door een vakman:

 • Weet u zeker dat de constructie het houdt. Ook wanneer het een dragende schoorsteen betreft.
 • Bent u zeker van een grondige werkinspectie en een inspectie van eventuele aanwezige asbest.
 • Krijgt u eerlijk advies op maat.
 • Wordt er correct en volgens alle veiligheidsvoorschriften gewerkt.
 • Bent u verzekerd van een keurig nette en strakke afwerking. Alsof er nooit een schoorsteen heeft gezeten!
 • Wordt het puin netjes afgevoerd en zit u zelf niet met de rommel.

Uw schoorsteen laten verwijderen door onze ervaren vakmensen? Vraag geheel vrijblijvend een offerte op maat aan.