Schoorsteen verwijderen kosten

Kleine en grote sloopklussen altijd voor de beste prijs!

24/7 bereikbaar in heel Nederland

Wat kost een schoorsteen verwijderen? Alle kosten op een rijtje

Het verwijderen van een schoorsteen is een klus dat er eenvoudig uitziet, maar in de praktijk toch vaak een ingewikkelde klus blijkt. Er ontstaat gemakkelijk schade aan de omliggende structuren van de woning als de klus niet op de juiste wijze wordt uitgevoerd. Het herstellen van schade kost veel geld. U wilt daarom weten hoeveel een sloopbedrijf ongeveer in rekening brengt voor het op professionele wijze verwijderen van een schoorsteen. De onderstaande informatie geeft u daarover meer inzicht.

Schoorsteen verwijderen

Wat zijn de kosten voor het slopen van een schoorsteen?

De kosten voor het verwijderen van een schoorsteen zijn afhankelijk van een aantal factoren:

 • Het gedeelte van de schoorsteen dat u laat verwijderen. Is dit alleen de buitenschoorsteen, alleen de schouw of beide?
 • De wijze waarop u het dak afgedicht wilt hebben en de afwerking van de binnenwand.
 • De grootte van de schoorsteen.
 • De bereikbaarheid van de schoorsteen.

Kortom: de exacte kosten voor het verwijderen van de schoorsteen verschillen per woonsituatie en uw eigen wensen. Wilt u weten wat het precies kost om uw schoorsteen te laten verwijderen?

Om u een indicatie te geven, sommen we hieronder enkele richtprijzen op.

Schoorsteen op het dak verwijderen€ 1400 – € 2000
Schouw verwijderen€ 1700 – € 3000
Schoorsteen en schouw verwijderen€ 3000 – € 5000

Vrijblijvende offerte aanvragen?

U ontvangt een offerte binnen 24 uur

Wat kost een schoorsteen slopen gemiddeld?

De kosten voor het weghalen van een schoorsteen, inclusief de schouw is van verschillende factoren afhankelijk. De prijs is onder andere afhankelijk van de afmetingen van de schouw en de schoorsteen. De uiteindelijke prijs die het sloopbedrijf voor de klus in rekening brengt, kan dus hoger of lager uitvallen dan de genoemde prijzen op deze pagina.

In onderstaand schema vindt u de gemiddelde prijzen voor het verwijderen van een schoorsteen. Bij de berekening van de gemiddelde kosten is uitgegaan van een tussenwoning met een schouw dat langs één binnenmuur naar boven loopt.

Gemiddelde kosten schoorsteen slopen 
Activiteit Kosten
Verwijderen schoorsteen, inclusief afwerking dak € 1.500 – € 2.000
Verwijderen schouw begane grond en verdiepingen, inclusief afwerken muren en plafonds € 1.750 – € 2.750

Wat voor werkzaamheden er komen kijken bij het slopen van een schoorsteen?

Globaal kunt u de werkzaamheden bij het verwijderen van een schoorsteen als volgt opsommen:

 • Inspectie vooraf: stabiliteit van de constructie, controleren van de aanwezigheid van asbest;
 • Het opbouwen van een stellage en veilige werkomgeving;
 • Nieuwe draagconstructie bouwen wanneer het een dragende schoorsteen betreft;
 • Sloopwerkzaamheden;
 • Waterdicht afdichten van het gat in het dak;
 • Wanden strak afwerken;
 • Sloopafval opruimen en afvoeren.

Uit welke onderdelen zijn deze kosten opgebouwd?

Zoals uit bovenstaande informatie is gebleken is de prijs van een schoorsteenverwijdering opgebouwd uit meerdere onderdelen. De kosten van het verwijderen van de gehele schoorsteen bestaat uit het weghalen van de schoorsteen van het dak, de afwerking van het dak, het verwijderen van de schouw, en de afwerking van de schouw en muren/plafonds.

Kosten schoorsteen verwijderen

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

De kosten die in rekening worden gebracht zijn afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste staan hieronder voor u op een rij.

Afmetingen van de schoorsteen

Het formaat van de woning en de schoorsteen hebben de meeste invloed op de kosten voor het verwijderen van een schoorsteen. Over het algemeen geldt: hoe groter de schoorsteen, hoe duurder de verwijdering. Het verschilt echter per sloopbedrijf hoe de kosten precies uitvallen. Het hoeft bovendien niet te betekenen dat een groot huis per definitie een grote schoorsteen heeft. Een specialist van een sloopbedrijf zal dus altijd ter plekke een inspectie doen om een kostenoverzicht te maken.

Hoe de schoorsteen gesitueerd is

Het maakt voor de prijs nogal wat uit hoe de schoorsteen en de schouw gesitueerd zijn. Als de schoorsteen moeilijk bereikbaar is, dan moeten er extra maatregelen worden genomen om de sloop door te kunnen zetten. Denk bijvoorbeeld aan overhangende takken die het de vakman moeilijk maakt om fatsoenlijk bij de schoorsteen te kunnen komen. Daarnaast is het noodzakelijk dat er voldoende ruimte is om een hoogwerker en/of een stellage te kunnen plaatsen. Is de ruimte erg krap, dan worden er extra kosten in rekening gebracht voor het slopen van een moeilijk bereikbare schoorsteen.

De afwerking van het dak, muren en plafonds

Bij het verwijderen van de schoorsteen ontstaat er een gat in het dak. U kunt ervoor kiezen om het sloopbedrijf het gat direct te laten dichten. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht. De meeste sloopbedrijven rekenen de kosten voor de standaard afwerking in hun prijzen. Heeft u speciale wensen voor de afwerking van het dak, de muren en/of plafonds, dan kunnen de kosten uiteraard flink oplopen.

Asbest in de schoorsteen

Het kan zijn dat er asbest in de schoorsteen is verwerkt. U kunt niet zomaar overgaan tot het slopen van de schoorsteen als daar asbest in zit. Asbest is niet met het blote oog te zien, omdat het uit microscopisch kleine vezels bestaat. Bij het uitvoeren van sloopwerkzaamheden is het daarom noodzakelijk dat er eerst wordt bepaald of er asbest aanwezig is. Als u daarover twijfelt dan kunt u het beste een specialist daarvoor inschakelen. Zij kunnen een asbestinventarisatierapport opstellen waarin staat omschreven óf en hoeveel asbest er in de schoorsteen zit.

Dragende of niet-dragende schoorsteen

Er zijn twee typen schoorstenen te onderscheiden, te weten: Een dragende schoorsteen en een niet-dragende schoorsteen. Wilt u een dragende schoorsteen slopen, dan bent u in de meeste gevallen verplicht om een omgevingsvergunning aan te vragen. Er is dan namelijk sprake van een constructieve wijziging aan de woning. De legeskosten voor het aanvragen van een omgevingsvergunning bedraagt gemiddeld € 350,-. Bij de aanvraag moeten ook constructieberekeningen worden geleverd waarvan de kosten ongeveer € 250,- bedraagt. Bovendien is in sommige gevallen een stempelplan noodzakelijk. Dat kost ongeveer € 80,-.

In onderstaand schema staan de overige kosten nogmaals voor u op een rij.

Mogelijke extra kosten schoorsteen verwijderen 
Activiteit Kosten
Bouwtekeningen € 450
Inmeten bouwtekeningen € 150
Legeskosten omgevingsvergunning € 350
Constructieberekening schoorsteen € 250
Stempelplan € 80
Asbestinventarisatie € 375

Tips om kosten te besparen

U heeft een beperkt budget en u bent op zoek naar informatie om op de kosten voor het weghalen van een schoorsteen te besparen. Onderstaande tips helpen u om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Bespaar op de kosten voor afwerking

Het slopen van de schoorsteen is een klus die u beter kunt overlaten aan de specialist, maar de afwerking van het dak, muren en plafonds kunt u eventueel zelf doen. Als het sloopbedrijf er eenmaal voor gezorgd heeft dat de schoorsteen is weggehaald en de constructie in orde is, dan kunt u bijvoorbeeld de gaten in de muren en plafonds dichtmaken.

Bespaar op de voorrijkosten

Om op de kosten voor het slopen van uw schoorsteen te besparen, kunt u ervoor kiezen om een sloopbedrijf uit de buurt te kiezen. Op deze wijze bespaart u op de voorrijkosten die het bedrijf rekent. Het zal in de uiteindelijke prijs niet een enorm verschil maken, maar een bedrijf rekent al gauw € 0,75,- per kilometer.

Bespaar op de afvoerkosten

Schakelt u een bedrijf in om uw schoorsteen te laten weghalen, dan zitten de kosten voor het wegbrengen van puin meestal verwerkt in de offerte. In sommige gevallen is het echter goedkoper om zelf het puin af te voeren. In de meeste gemeenten kunt u namelijk voordelig afval naar het milieupark brengen. Als u besluit dat zelf afvoeren goedkoper is, dan zult u dit wel moeten overleggen met het sloopbedrijf.

Tips bij zelf verwijderen schoorsteen

Het zelf verwijderen van een schoorsteen is sterk af te raden. Hoewel het op het eerste gezicht misschien een simpele klus lijkt (hamer erin en slopen maar), komt er in de praktijk een hoop vakkennis bij kijken.
Zo moet u allereerst kunnen controleren of het een dragende schoorsteen is. Anders heeft u grote kans op instortingsgevaar. Bovendien kan er in schoorstenen ouder dan 1995 asbest voorkomen.
Als u uw schoorsteen laat verwijderen door een vakman:
• Bent u verzekerd van een veilige constructie en van een vernieuwde draagconstructie wanneer het een dragende schoorsteen betreft.
• Kunt u rekenen op een grondige werk- en asbestinspectie.
• Krijgt u eerlijk advies op maat.
• Wordt er volgens alle veiligheidsvoorschriften gewerkt.
• Krijgt u gegarandeerd een keurig nette en strakke afwerking van zowel dak als wanden.
• Wordt het sloopafval netjes afgevoerd en zit u zelf niet met de rommel.

Wilt u uw schoorsteen laten verwijderen door onze vakmensen? En weten wat het u precies gaat kosten? Vraag hieronder een vrijblijvende offerte op maat aan.