Olivierstraat 16

2021BL Haarlem

Heeft u vragen?

(06) 4012 5121

E-mail versturen

info@sloop-concurrent.nl

Roet verwijderen schoorsteen

OVER SLOOP CONCURRENT

Offerte aanvragen?

INHOUDSOPGAVE

Wie regelmatig een vuurtje stookt in de openhaard, krijgt ook te maken met roetvorming. Roet is een hardnekkige aanslag die zich niet makkelijk laat verwijderen en telkens terugkeert. Toch is het slim om roet met enige regelmaat te laten weghalen om schoorsteenbrand te voorkomen. Ook wanneer u de schouw of schoorsteen heeft laten slopen, wilt u natuurlijk van de achtergebleven roetlaag af. Wij behandelen en verwijderen roet op een professionele wijze en voorkomen dat deze terugkomt.

Roet verwijderen schoorsteen

Wat is roet en hoe ontstaat het?

Hout is een koolstofhoudende brandstof. Wanneer dit niet volledig verbrand, ontstaat roet. De koolstofhoudende deeltjes gaan als het ware zweven en zorgen uiteindelijk voor een hardnekkige roetaanslag in het rookkanaal van uw openhaard en in de schoorsteen. Vooral hout dat te nat is leidt tot roetaanslag. Over het algemeen wordt aangeraden om hout te stoken met een vochtigheidsgraad van maximaal 20%. Dit kunt u meten met een vochtmeter, of herkennen aan witte of doorzichtige rook uit de schoorsteen.

Hoe Sloop Concurrent te werk gaat

Voordat wij voor u aan de slag gaan, wilt u natuurlijk eerst weten hoe Sloop Concurrent te werk gaat? Hieronder vindt u een eenvoudige stappenplan. Wij ontzien u van A tot Z.

Offerte aanvragen

Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontvang binnen 24 uur een offerte op maat

Project inplannen

Gaat u akkoord met de offerte? Dan plannen wij de sloopwerkzaamheden met u in

Uitvoering werkzaamheden

Onze medewerkers gaan aan de slag. Wij leveren het project pas op, wanneer u 100% tevreden bent

Asbest schoorsteen verwijderen

Het belang van roet verwijderen bij een schoorsteen

In iedere haard die regelmatig gebruikt wordt, krijgt u te maken met vormen van roet:

 • Zichtbare roet (een zwarte aanslag in de schouw of op de ruitjes van uw openhaard)
 • Onzichtbare roet (bevindt zich in het rookkanaal of schoonsteen)

Een zichtbare roetaanslag ziet er vies uit en kan uw schouw lelijk ontsieren. Om dit weer op te frissen, is het goed om deze roetaanslag netjes weg te werken. Ook na het slopen van een schouw of schoorsteen kan een jarenlang opgehoopte roetaanslag zichtbaar worden. Roet is een kankerverwekkende stof die zich telkens opnieuw een weg baant door uw pleisterwerk. Ook kan het ontzettend gaan stinken. Het is daarom essentieel om de roetaanslag zoveel mogelijk te verwijderen en te behandelen met een primer voordat u de wand gaat stuken of schilderen.

Het grootste deel van het roet bevindt zich echter in het rookkanaal en de schoorsteen. Het is ontzettend belangrijk dit op tijd te laten verwijderen. De meeste schoorsteenbranden ontstaan door roet in de schoorsteen. Het tijdig verwijderen van roet is dan ook noodzakelijk. Vooral bij harde of natte roetaanslag is het gevaar op brand aanzienlijk. Een andere roetsoort waarbij de kans op brand groter is, is glansroet. Het is dan ook uitermate belangrijk om uw schoorsteen regelmatig te laten controleren op roet. U kunt hiervoor een schoorsteenveger in armen nemen. 

Over Sloop Concurrent

Sloop Concurrent is een sloopbedrijf met een landelijke dekking. Onze gecertificeerde slopers voorzien heel Nederland van kwalitatief en correct sloopwerk. Met meerdere steunpunten door heel Nederland, kunnen wij u snel van dienst zijn. Onze 100 vakbekwame slopers zijn u dan ook graag van dienst en door onze efficiënte manier van werken, kunnen wij u onze sloopwerkzaamheden betaalbaar aanbieden.

Dagelijks helpen wij zowel particulieren als bedrijven met het slopen, renoveren en repareren van verscheidene objecten. Hierbij kunt u denken aan totaalsloop maar ook voor het verwijderen van een draagmuur of schoorsteen draaien onze ervaren slopers hun handen niet om. Wij durven onszelf dan ook een full-service sloopbedrijf te noemen.

Medewerker Sloop Concurrent
Sloop Concurrent aan het werk

Gebruik wegenverf of primer om roet te verwijderen

Roet is een hardnekkige aanslag die telkens terugkeert. U zult wellicht al hebben gemerkt dat het niet werkt om over een roetlaag heen te schilderen. Roet bijt zich telkens opnieuw een weg door de verf of het pleisterwerk. Het is daarom belangrijk om de roetvlek eerst te isoleren voordat u begint met schilderen. Roet isoleren doet u het beste met witte wegenverf of een primer / isolator in twee componenten.

Witte wegenwerf is wel iets duurder dan normale verf maar helaas is het echt noodzakelijk om dit soort verf aan te schaffen. Kies voor een goed dekkende witte wegenverf met een RAL 9016 keurmerk. Het is afhankelijk van de ondergrond hoeveel verf u nodig heeft. Bij een goede witte wegenverf kunt u uitgaan van de volgende voordelen:

 • Goed dekkend en isolerend
 • De wegenverf zal minimaal 3 jaar zichtbaar zijn
 • Een harde toplaag die bijna onverwoestbaar lijkt

Heeft u vragen over welke verf aan te schaffen of wilt u het werk graag uitbesteden? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, wij helpen u namelijk graag.

Exacte kosten weten? Vraag een offerte aan

Wilt u weten wat het slopen u gaat kosten? Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontvang binnen 24 uur een offerte via de e-mail. Wilt u liever dat wij u voorzien van een offerte bij u op locatie? Dan is dit natuurlijk geen probleem!

Zelf roet verwijderen uit de schoorsteen

Wilt u zelf een schoorsteen verwijderen? Dan is dit een klus die u in principe zelf uit zou kunnen voeren. U kunt op twee manieren roet verwijderen uit uw schoorsteen.

Van boven naar beneden: U kunt het roet verwijderen via het dak, maar let wel op dat u veilig te werk gaat. Dit is de makkelijkste manier om roet te verwijderen uit uw schoorsteen. Dit doet u met een touw en kogel waar een borstel aan bevestigd zit. Dit is zoals al gezegd een gevaarlijke klus, en u dient er voor te zorgen dat het stof wordt opgevangen in uw woonkamer. Er komt namelijk nogal wat troep uw woonkamer in. Wij raden u dan ook eigenlijk ook aan, om een klus zoals deze uit te besteden.

Van beneden naar boven: Gaat u liever vanaf de onderkant van de schoorsteen te werk? Dan is dit een stuk veiliger. Het enige nadeel is dat u wel het nodige gereedschap kunt gebruiken. Hierbij kunt u denken aan een schoorsteen veegset met borstel en verlengstukken. Met een verlengstuk kunt u door middel van van het verlengen van de borstel steeds hoger uw schoorsteen reinigen.

Wat klanten over Sloop Concurrent zeggen

Sloop Concurrent zou natuurlijk nergens zijn zonder haar klanten. Dit is wat onze klanten over ons te zeggen hebben.

Joost van Aspen Particulier

Sloopwerkzaamheden door Sloop Concurrent uit laten voeren. Aardige gasten en goed werk afgeleverd. Zeker een aanrader!

Naomi Gonzales Particulier

Onze draagmuur laten verwijderen door Sloopbedrijf Sloop Concurrent. Alles goed gegaan en zeer content met het eindresultaat.

Ching Hui Bedrijf

Wij hadden last van onze schoorsteen. Deze vakkundig laten verwijderen door dit professionele sloopbedrijf. Alles volgens plan afgehandeld.

Creosoot of roet?

Normale roet, heeft een poedervormige substantie die u vrij eenvoudig kunt verwijderen uit een rookkanaal. Creosoot is ook een roetachtige substantie, maar hierbij bestaat het roet uit samengeklonterde brokken en een teerlaag. Creosoot is dus veel dikker en lijkt meer op teer. Creosoot is dan ook niet eenvoudig te verwijderen en wij adviseren u dan ook om een professioneel bedrijf zoals Sloop Concurrent in te huren. Creosoot is namelijk extreem brandbaar en u wilt natuurlijk kosten wat het kost een brand voorkomen.

Creosoot ontstaat door een onvolledige verbranding van hout. Dit komt door een te lage verbrandingstemperatuur, waardoor het hout niet goed ontvlamt. Een andere veelvoorkomend probleem is de afkoeling van rookgassen. Doordat de rookgassen gaan condenseren, mengt creosoot zich met het al bestaande roet. Hierdoor kan dus de teerlaag genaamd Creosoot zich ontwikkelen.

Wilt u weten of uw schoorsteen roet of creosoot bevat? Laat een vakman van Sloop Concurrent vrijblijvend naar uw schoorsteen komen kijken.

Hoe wij roet verwijderen

Na het slopen van een schouw of schoorsteen blijft er vaak een roetlaag achter. Deze roetlaag heeft zich jarenlang (soms zelfs decennialang) opgehoopt. Een roetlaag is gevaarlijk (kankerverwekkend) en hardnekkig (bijt zich door verf en pleisterwerk heen).

Wij gaan de roetlaag op een professionele manier te lijf en zorgen ervoor dat er een schone, strakke en keurig afgewerkte wand achterblijft.

Hoe wij roet verwijderen verschilt natuurlijk per ondergrond en hoe u de muur afgewerkt wilt hebben. In onderstaand voorbeeld gaan we even uit van een gemetselde muur omdat dit het vaakst voorkomt in de praktijk.

 • Stap 1: Oude muurafwerking afbreken
  Na het slopen van een schouw en schoorsteen blijven vaak stukjes oude muurafwerking achter. Daarom verwijderen we eerst oud pleisterwerk, behang of oude verf. De muur is nu helemaal kaal en vaak is nu het metselwerk zichtbaar.

 • Stap 2: Muur schoonmaken
  Voordat we kunnen primen, maken we de muur eerst grondig schoon zodat het product beter hecht. We zorgen er hierbij voor dat de muur droog, vetvrij en stofvrij is.
 • Stap 3: Isolerende primer aanbrengen
  Zoals eerder beschreven bijt roet zich een weg door pleisterwerk. Daarom isoleren we de roetvlekken eerst met een primer. Wanneer de ondergrond zuigend is, kan het nodig zijn om 2 of 3 lagen primer aan te brengen.
 • Stap 4: Afwerken
  Zodra de primer is uitgehard, kunnen we de wand afwerken. Onze stukadoor zal deze voorzien van nieuw stucwerk, de wand schilderen of betegelen. Geheel naar uw eigen wensen uiteraard.

Sloop Concurrent: Certificeringen en verzekeringen

Als u het sloopwerk door Sloop Concurrent laat uitvoeren, dan kunt u op een fijne samenwerking rekenen. Sloop Concurrent is namelijk goed verzekerd. Wij maken gebruik van een CAR-verzekering (Construction All Risk verzekering), wat inhoudt dat wij verzekert zijn voor materiële schade die ontstaat tijdens de bouw of montage van gebouwen, wegen, bruggen en installaties. Wij hebben tot op heden nog nooit gebruik hoeven te maken van deze verzekering maar wij nemen graag het zekere voor het onzekere.

Sloop Concurrent is ook een erkend leerbedrijf en leiden de vakmannen van de toekomst op. Zo worden al onze slopers intern opgeleid en besteden wij geen werk uit. Dit ziet u niet alleen terug in de totale kosten maar ook in het eindresultaat. 

Bij het slopen van objecten moet er altijd rekening gehouden worden met asbest. Wij zijn dan ook in het bezit van het dNAA-certificaat. Hierdoor mogen wij asbest verwijderen en dit doen wij dan ook veilig en verantwoord.

VCA ISO 9001 Logo
Verzekering Klaverblad logo
dNAA logo
Erkend leerbedrijf logo

Roet laten verwijderen? Vraag een offerte aan

Wilt u de hardnekkige roet uit uw schoorsteen of schouw laten verwijderen? Vraag hieronder een vrijblijvende offerte op maat aan. Dagelijks reinigen wij meerdere schoorstenen. Wij streven ernaar u binnen 24 uur te voorzien van een op maat gemaakte offerte voor uw sloopproject.

Sloop Concurrent

Olivierstraat 16, 2021BL Haarlem

Scroll naar boven